Urinokultura

Urinokultura je test koji se koristi za utvrđivanje prisustva bakterija u urinu koji je inače sterilan. Takođe, ovaj test, osim utvrđivanja samog prisustva bakterija, omogućava i njihovu identifikaciju.

Prisustvo bakterija u urinu ukazuje na urinarnu infekciju čiji su simptomi otežano mokrenje, bol i peckanje pri mokrenju, učestalo mokrenje, povišena telesna temperatura i zamućen izgled urina (normalno je on bistar). U slučaju težih infekcija može se javiti i povraćanje. Urinarne infekcije se češće dešavaju kod žena nego kod mušaraca. Zašto? Bakterije ulaze u urinarni trakt preko mokraćne cevi, a ženska uretra je kraća i mnogo bliža anusu, te je bakterijama koje naseljavaju creva znatno lakše da dospeju do uretre. Osim toga, muškarci u prostati imaju antibakterijsku supstancu koja ih donekle štiti od dobijanja infekcija. Preko uretre bakterije dalje dospevaju do mokraćne bešike, mokraćovoda, bubrega, a i prostate kod muškaraca.

Urinokultura je naročito bitna tokom trudnoće jer nelečene urinarne infekcije mogu dovesti do prevremenog porođaja.

Ukoliko ne pronađete željene informacije na ovoj strani, možete pokušati pisati našem kolegi na instagramu.

Postupak uzimanja uzoraka mokraće za urinokulturu?

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Urin je potrebno sakupiti u posebnoj bočici koja se može nabaviti u bilo kojoj apoteci. Kao uzorak se uzima prva jutarnja mokraća, metodom srednjeg mlaza, a to znači da se prvih nekoliko sekundi mokraća ne sakuplja u bočicu, a zatim se bez prekidanja mlaza bočica samo podmetne i sakupi se uzorak. Bočicu nije potrebno napuniti do vrha, dovoljno je da uzorak zauzme polovinu zapremine same bočice. Takođe veoma je bitno da ne dirate rukama onu unutrašnju stranu poklopca bočice kako se neke bakterije sa Vaše kože ne bi našle u samom uzorku i time ugrozile tačnost ovog testa. Naravno, pre samog početka uzimanja uzorka, neophodno je dobro oprati ruke i predeo oko same uretre odnosno polnog organa.

Osim na ovaj način, uzorak se može uzeti i iz katetera ili direktno iz mokraćne bešike njenom punkcijom, ali ovakve metode sprovode isključivo zdravstvena lica.

Urinokultura – Tumačenje rezultata

Rezultati testa su poznati nakon nekoliko dana jer je toliko vremena potrebno bakterijskim kolonijama da porastu, a urin se zatim pregleda uz pomoć mikroskopa. Rezultat može biti pozitivan ili negativan i ukoliko je pozitivan, moguće je identifikovati vrstu mikroorganizama. Takođe, ukoliko je rezultat pozitivan, lekar je dužan da prepiše određene antibiotike. Bakterija koja se u današnje vreme najčešće izaziva urinarne infekcije je Escherichia coli, a odmah posle nje po učestalosti slede bakterije roda Staphylococcus, Proteus, Klebsiella. Čest izazivač je i Candida koja je svrstana u gljive, a takođe urinarne infekcije mogu nastati i kao posledica neke polno prenosive bolesti.

Ukoliko imate nekih nedoumica oko rezultata ovog testa budite slobodni i postavite Vaše pitanje na dnu strane u sekciji predviđenoj za to.

Šta može uticati na rezultate testa?

Na preciznost nalaza urinokulture mogu uticati razne situacije, ali mi ću navesti one koje se najčešće viđaju u svakodnevnoj praksi.

 • Ukoliko ste prethodno koristili antibiotike.
 • Ukoliko uzimate diuretike ili ste prethodno pili puno tečnosti (tada će doći do izlučivanja razređenog urina).
 • Ukoliko ste unosili veće količine vitamina C.

Kako se leče urinarne infekcije?

Ukoliko primetite bilo koji od gore navedenih simptoma, obratite se lekaru koji će Vam prepisati odgovarajuće postupke lečenja. Terapija je jednostavna i osim uzimanja antibiotika, ogleda se u uzimanju puno tečnosti kako bi sto više mokrili i što pre izbacili bakterije iz urinarnog sistema, a isto tako treba unositi što više vitamina C kako bi pomogli imunom sistemu da se što bolje i brže izbori sa uzročnicima infekcije. Kao dodatna terapija mogu se koristiti neki proizvodi koji sadrže biljku Kanadski ljutić, koja je prirodni antibiotik i blagotvorno deluje na imuni sistem. Efekat terapije je uočljiv i već nakon 48h, a nošenje pamučnog donjeg veša može sprečiti povratak infekcije. Nakon završetka terapije, test treba ponoviti, kako bi potvrdili uspešno izlečenje.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

104 • Pitanja i odgovori

  • Studenti medicine

   Poštovana,

   Vaš nalaz urinokulture je uredan, bakterije nisu uspele da se razmnože na dotičnoj hranjivoj podlozi.

   Pozdrav.

  • Molim Vas da mi odgovorite šta znači mešovita saprofitna i crevna mikroflora 20000 u nalazu urinokulture

  • Na kontrolnoj urinokulturi na nalazu pise da su izolovane 3 vrste crevnih bak. (nije precizirano koje) u ukupnoj kolicini od 10 000 cfu/ml i da se obrati paznja na uzorkovanje,da li je to opasno ? Hvala unapred!

  • Postovani,
   Nalaz je sledeci: mesovita saprofitna mikroflora 10000 cf/ml.
   Mozete li da mi pojasnite?
   Leukociti 35-40 i protein +.
   Hvala.

  • Kao rezultat urinokulture stoji: urinokulturom izolovani kontaminanti iz prednje uretre. Komentar: izolovane bakterije najverovatnije predstavljaju kolonizaciju prednjeg dela uretre. Zanima me sta to znaci. Hvala unapred

  • Poštovani pre dve nedelje sam dobila infekcju urina, osetila sam peckanje i bono mokrenje pri zavrsetku, doktorka mi prepisala antibiotik i rekla da uradim urinokulturu. uradila sam urinokulturu nalaz posejane podloge su ostale streline sto znaci da u urinu nema bakterija.
   Popila sam tablete plus i caj brusnica i uva i bilo je sve super. Posle 7 dana sam imala seksualni odnos posle odnosa mi se prmokrilo odma i bilo je isto bolno i pečenje mokrenje. Zatim sam odmah uzela vece kolicine vode i caja pa je proslo.
   Nakon 10 dana se vratilo opet jer sam stupila u seksualni odnos s deckom ..
   Ne razmem ovo zasto mozete mi odgovoriti i dati savet hvala unapded!
   ANDRIJANA

  • Studenti medicine

   Poštovana,

   Rezultat Vaše urinokulture bi značio da nisu pronađene ni jedne bakterije koje bi potencijalno mogle da naprave štetu u Vašem urinarnom traktu. Skraćeno: vaš nalaz urinokulture je uredan.

   Pozdrav i srećno!

  • 800 CFU/ml bakterija saprofitne prirode sa koze i sluzokoze.Sta znaci? Hvala puno

  • Dobar dan, stigao mi je rezulatat iz TalijeLab, pa mi nije jasno sta znači ovo: Kulturom ispitivanog uzorka nisu izolovane patogene crevne balterije iz roda Salmonella, Shigella i Campulobactor?

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   Potrebno je da se javite lekaru kako bi Vam dao antibiotik.

   Ono što Vam mi možemo reći je sledeće:
   Što više tečnosti, vode
   Čaj od uve
   Što češći obroci, slano bazne namirnice.

   Što se posledica tiče, ne bi ih trebalo biti ako izgurate terapiju do kraja.

   Srdačan pozdrav.

 1. Nalaz urinokulture:Izolovane su 3 vrste bakterija u broju od oko 50000CFU/ml(crevna i saprofitna flora) Ukupan broj baktetija ne ukazuje na infekciju.

  • Imam mokrenje na 2 sata i danju i nocu, koje je pri tom otezano. Kada malo zadrzim preko tog vremena, osetim bol u donjem delu ledja. Takodje je urin crvene boje i oseca se. Nalaz UK je 40000 cfu/ ml. Popila sam 3 gr. leka Monural ali je stanje jedva malo bolje. Imam 67 god. i u vreme covida ne izlazim.Sta da radim?

  • Mesovita saprofitna mikroflora 800 cfu/ml, sta to znaci? Trudnica je u pitanju.

  • Poštovani, da li biste mogli da mi objasnite šta je sastav mešovite saprofitne mikroflore? Da li u taj tip bakterija spada i ešerihija koli?
   Hvala Vam najviše.

 2. Poštovani
  uzorak urinokulture davao se tri dana zaredom.
  Prvi nalaz urinokultute pokazuje 10 na 6 e. coli.
  Nalaz sljedeća dva dana kaže da je uzorak sterilan.
  Kako to tumačiti?

  • Studenti medicine

   Nemoguće je da jedan dan imate milion bakterija u urinu a drugi dan da urin bude sterilan, trebalo bi ponoviti nalaze.

   Izvinjavamo se što kasno odgovaramo, hvala na razumevanju.

  • Postovani,
   Nalaz urinokulture od pre 8 dana je pokazao prisustvo eserihije c. 35.000 cfu/ml a od pre 3 dana 350.00 cfu/ml. Molim Vas da mi odgovorite u cemu je problem.

  • Da li mozete da mi pojasnite sta znaci Mesovita crevna mikroflora 3000 cfu/ml u uzorku urina?

 3. Molim vas moj nalaz urinolulture je e.coli 》 100.000 ml da li je vise ili manje od 100.000 po mililitru?

  • Studenti medicine

   To znači da u urinu imate više od 100 000 bakterija, dakle možete tražiti antibiotik od svog lekara opšte prakse za lečenje urinarne infekcije.

  • Molim vas da mi pojasnite nalaz: Mešovita crevna mikroflora 100 000 cfu/ml, pri tom nema antibiogram. Kako se ovo leči i da li je opasno?

  • Urin kontramitiran mesovitom bakteriskom florom <10000 cfu sta to znaci?Hvala Vam unapred.

 4. na nalazu urina pise dosta bakterija i poviseni su leukociti
  a nalaz urinokulture je uredan. trudnoca je u pitanju.
  sto bi to moglo biti?

  • Studenti medicine

   Kod trudnica se uvek leči bakteriurija sa antibioticima, obratite se svom lekaru!

  • Trudna sam 37 nedelju..nadjena mi je escherichia coli 30000cfu/ml da li je opasno po bebu?

  • Poštovane/i,
   Molim za info – da li je potreban antibiotik za lečenje esherihije coli u urinu. Rezultat ispitivanja urino-kulture je 4.000 cfi/ ml.
   Unapred hvala!

 5. Studenti medicine

  Nema, javite se svom lekaru!

  Ako želite malo opširniji informativni odgovor, morate i vi biti malo opširniji…

 6. Dete 5g mi je imalo Eserkiju 100.000. na kontroli u MediGroup.

  Nakon terapije i analize kontrolong urina u Konzilijumu dobili smo samo sledece:
  Mešovita crevna mikroflora – 25000 cfu/ml

  Nisu izolovali Eseriku kod kontrole dok kod prve analize jesu.

  Sta nam je ciniti?

  • Studenti medicine

   Navedeni broj bakterija, 25000 po jednom ml, nije toliko strašan. Dajte detetu da pije što više tečnosti kako bi se tokom uriniranja dotične bakterije izbacile sa mokraćom. Nakon određenog vremenskog perioda broj bakterija u urinu će biti još manji.

   Pozdrav.

 7. Postovani,
  U nalazu urinikulture navedeno je sledece: “Mesovita saprofitna mikroflora 30000 cfu/ml” sta mi je ciniti?

  • Studenti medicine

   To nije strašno, što više tečnosti tokom dana i biće sve ok.

  • Mešovita saprofitna i crevna mikroflora – 30000. Trudnica sam. Molim Vas za tumačenje /odgovor? Hvala unapred.

 8. Suzana Jovanović

  Dobar dan, recite mi da li se pregledom urinokulture kod beba moze utvrditi prisustvo candide?

 9. Stigao mi je rezlultat urinokulture na mejl. Na mestu rezultat pise: Zasejane podloge su ostale sterilne. Sta to znaci? Hvala.

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   To bi značilo da iz urina nisu izolovane bakterije. Odnosno da urin nije kontaminiran bakterijama.

   Urin ne sadrži bakterije.

   Pozdrav.

 10. Postovani,
  Kod decaka (2,5 godine) se u roku od dva mesec 4 puta javlja bakterija proteus. Ispio je pet antibiotika, opet se javlja. UZ uredan. Od simptoma samo neprijatan miris mokrace i peckanje prilikom mokrenja.Molila bih vas da me posavetujete sta da radim?!
  Unapred zahvalana!

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   Koliko dečak popije vode (bez sokova) tokom dana? moliću vas da navedete precizno u ml. Da li se to sad desilo prvi put u junu i julu?

   Da li neko u porodici ima šećernu bolest (dijabetes)? Da li se detetu proveravao šećer u krvi?

   Srdačan pozdrav.

  • Pije oko 200ml vode. Prvi put se desilo sredinom juna. Nismo merili secer, mada sam kod doktora insistirala da odradimo krvne analize. Doktor se bojao kako cu izvesti vadjenje krvi kod malog deteta. Inace imamo slucajeve dijabetesa u porodici.

  • Studenti medicine

   To je veoma malo vode za bebu tokom leta, naterajte je sa vodom da piški bar 6-8 puta dnevno. Krenite od jutra da bebi dajete vode i smanjujte lagano dok beba ne legde da spava, kako ne bi piškila tokom noći. Izbacite joj slatke sokove i slatkiše.

   Uradite osnovne laboratorijske analize u konsultaciji sa doktorom. Recite mu da je dijabetes prisutan u porodici. Ovo uradite čisto da budete sigurni.

   Srdačan pozdrav, srećno.

 11. Urinokultura je pokazala prisistvo bakterije Proteus i Enterococcus 50.000.
  Urin : ph 5 ; specifična težina 1,020 ; leukociti 5-7 ; bakterije malo
  Da li je potrebna neka terapija ?
  Hvala .

 12. Ukupan broj bakterija/ml:10 na treću
  Uzročnik Enteroccus spp.
  Rezultat ispitivanja: izolovan
  Da li je potrebna antibiotska terapija.

 13. Poštovani,

  Ušla sam u 5. Mesec trudnoce. U pregledu urina pise da imam dosta bakterija dok u nalazu za urinokulturu stoji da nisu izolovane patogene bakterije. Trebam li uzimati neke cajeve ili lekove?

  Hvala unapred

 14. Postovani, stigao je nalaz urinokulture 700CFU/ml saprofitnih bakterija
  Patogene bakterije nisu izolovane
  Molim vas sta to znaci???

  • Studenti medicine

   Nalaz je uredan. 🙂 Nije potrebno da uzimate antibiotik.

 15. Izolovan je lactobacillus spp (fizioloska flora vagine) u velikom broju i staphylococcus kogulaza negativan u malom btoju.nalaz ukazuje na spoljasnju kontaminaciju urina.to mi pise na nalazu.trudnica sam.sta to znaci.

  • Klebsiella-Enterobacter spp. > 100 000 cfu/ml nalaz od urinokulture sta bi to trebalo da znaci?

 16. Postovani,

  Kod mene je trazen bakterioloski test urina.Nalaz je urinokulturom nisu izolovane bakterije.Moj partner je radio testiranje i ima eserihiju i njegov lekar je bio.siguran da imam i ja zbog toga.Da li je potrebno.da uradim nesto dodatno ili ovaj nalaz pokazuje da je sve ok

 17. Postovani,

  Imala sam eserihiju pre 2 sedmice na 100000 cfu. Danas su mi stigli rezultati na 30000 cfu!

  Nisam načisto sa rezultatima!
  Koje je vaše mišljenje?
  U međuvremenu sam dobila kandidu ( verovatno od jakih antibiotika).

  Hvala unapred na odgovoru!

 18. Postovani,
  Rezultat urinokulture glasi Escherichia coli 1000 cfu/ml i Enterococcus species 1000 cfu/ml.
  Rezultat analize urina leukociti 20-25, bakterije dosta.
  Inace sam u 9. mesecu trudnoce, molim za tumacenje.
  Hvala.
  Pozdrav

 19. Izolovan je lactobacillus spp (fizioloska flora vagine) u velikom broju i staphylococcus kogulaza negativan u malom btoju.nalaz ukazuje na spoljasnju kontaminaciju urina- Nalaz urinokulture, a u urinu ima dosta bakterija i sluzi. Trudnica sam. Da li je potrebna terapija?

 20. Nalaz urinokulture: mesovita crevna mikroflora 2000 cfu/ml
  Trudnica, 13 nedelja.
  Hvala unapred, pozdrav.

 21. Postovani , trudnica sam 5ti mesec, rez. urino kulture su Mesovita saprofitna mikroflora 30000 cfu/ ml. Moze li neko da rastumaci i da li ima razloga za brigu ili ne ? Hvala

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   Nema razloga za brigu! Zabrinjavajući broj bakterija bi bio 100 000 cfu/ml i više.

   Pozdrav.

 22. Postovani,meni je rezlutat urina mesovita saprofitna mikroflora- 10000 cfu/ml da li je to uredu nalaz ili ne? Hvala unapred

  • Studenti medicine

   U redu je, ukoliko niste trudni i ukoliko nemate urinarne tegobe.

   Srdačan pozdrav.

  • Dobar dan, trudnica sam…moji rezultati urino kulture su mesovita suprofitna miklofora 30000… u prevodu znaci sta? Hvala

 23. Zdravo, moj rezultat je:
  U 1ml. Ispitivanog urina izolovano je 75 000 klica mesane flore. (5 vrste).
  Ima li razloga za brigu? Hvala unapred.

 24. svetlana memarovic

  u 4 mesecu trudnoce sam stigo mi rezlutat urino kulture mesovita saprofitna i crevna miklofora 25000.

 25. Poštovani,
  Nalaz urinokulture je mešovita saprofitna i crvena mikroflora 40000 cfu/ml.
  Da li je nalaz patogen i da li je potrebna terapija?

  Hvala

 26. Postovani, da li mozete da mi protumacite nalaz urinokulture

  Mešovita crevna mikroflora – 4000 cfu/ml

 27. Molim Vas,
  Sta znaci u nalazu urinokulture u trudnoci:
  „Mesovita saprofitna mikroflora-1000 cfu/ml“?

  Hvala unapred,
  Pozdrav

  • Postovani, nalaz urinokulture je 20.000 /ml Streptococcus agalactiae. Sta to znaci? Hvala

 28. Poštovanje,rezultat mi je
  Izolovane su 3 vrste bakterija u broju oko 50 000 CFU/ml (crvena i saprofitna flora). Ukupan broj bakterija i broj vrsta ne ukazuje na urinarnu infekciju.
  Šta je u pitanju? Hvala

 29. Postovani, uradila sam pregled urina i urinokulture. da li mi mozete reci sta je uzrok? Nalaz urinokulture je Mesovita crevna mikroflora 1000cfu/ml? Hvala

 30. Poštovani, da li možete da napišete šta spada u mešovitu saprobnu mikrofloru? Da li u taj tip bakterije spada ešerihija koli? Hvala Vam.

  • Postovani,

   Sta znaci u nalazu „iz urina izolovana umeren broj mesovitih bakterija crevne flore“

   Hvala unapred na odgovoru

 31. Postovi,

  Sta znaci u nalazu “ Mešovita saprofitna mikroflora – 10000 cfu/ml „, posto sam trudnica 7-mi mesec ?

 32. Poštovani,

  Radila sam urin i urino kulturu. U urinu mi je nadjeno da imam 15-20 leukocita, a u urinokulturi da imam escherihiu coli cfu 100000 i enterococcus sp cfu 30000.Treba mi pomoć šta mi je činiti. Da li je to veliki problem.

  Hvala Unapred

 33. Zdravo. Stigao mi je rezultat sa urinokulture i u nalazu piše: Mešovita flora. U Napomeni stoji da bi trebalo ponoviti postupak. Šta to znači?

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   Znači da je potrebno ponovo uzorkovati urin, i odneti na urinokulturu.

   Pozdrav

 34. Postovano,

  Imam rezultat urin kulture i samo stoji;
  „patogene bakterije nisu izolovane“

  Sta to znaci i ima li razloga za brigu? Inace, 5 mesec trudnoce.
  Jos nesto, rezultat za test „Biohemija“ – Urea / „2.0“ Moze li neko da pojasni sta je ovo i ovaj rezultat i sta dalje?

  Hvala.

 35. Nena Molter

  Postovani, nalaz urinokulture : Izolovana je fizioloska mikroflora. Mokraca ima miris kiseline ili kao esencije. Molim misljenje
  Unapred se zahvaljujem

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   dodajte u ishranu bazne namirnice. Pozdrav.

 36. Nalaz urinokulture glasi: Staphylococcus sp. koagulaza negativan 100 cfu/ml
  ( fiziološka mikrobiota uretre, nije signifikantno ),
  da li je potrebno da uradim dodatne pretrage ili su ovo dobri rezultati?
  Hvala

Napišite Vaš odgovor/pitanje