TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

TSH obeležava tireostimulišući hormon, dok TSH test meri koncentraciju ovog hormona u krvi.

Tireoidna žlezda / štitasta žlezda ili u narodu poznata kao štitna žlezda se nalazi u prednjem delu vrata u blizini grla. Žlezda oblika leptira raširenih krila ima ulogu u produkciji hormona koji dalje regulišu metabolizam energije u telu, telesnu težinu, telesnu temperaturu, mišićnu snagu i raspoloženje. TSH je hormon koji se stvara u rednjem režnju hipofize, žlezde koja se nalazi u mozgu. On reguliše lučenje tireoidnih hormona. Ukoliko je nivo tireoidnih hormona nizak, hipofiza luči više TSH i obrnuto. Ukoliko su nivoi TSH previsoki ili preniski, mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno.

Čemu služi TSH test i kada se ordinira?

shop.produzizivot vertikalni baner

TSH test služi za procenu funkcije štitaste žlezde.

Test se ordinira kada postoje znaci i simptomi viška (hipertireoidizam) ili manjka (hipotireoidizam) hormona štitaste žlezde.

Simptomi hipertireoidizma (pojačane funkcije):

Simptomi hipotireoidizma (smanjene funkcije):

Test i priprema

Za izvođenje testa neophodan je samo uzorak krvi. Uglavnom se koristi vena u lakatnoj jami, procedura traje svega nekoliko minuta. Posebna priprema nije neophodna. Ukoliko postoji neka specifičnost doktor će Vas na vreme obavestiti. Rizik prilikom uzorkovanja krvi je minimalan i obuhvata pojavu bola ili eventualno manje modrice na mestu insercije igle u venu. Ovi simptomi se brzo povlače.

Rezultati

Visoke vrednosti TSH izmerene u krvi mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno i proizvodi manjak hormona, stanje koje se naziva hipotireoidizam.

Niske vrednosti TSH izmerene u krvi mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno i proizvodi višak hormona, stanje koje se naziva hipertireoidizam.

TSH test ne objašnjava tj. ne otkriva razlog visokih ili niskih vrednosti TSH u krvi, već samo govori da postoji neka abnormalnost u funkciji. Potom se pristupa dodatnim testovima za pronalaženje uzroka abnormalne funkcije. Ti testovi uključuju:

Dodatne informacije za trudnice

Tokom trudnoće se mogu desiti promene u radu tireoidne žlezde. Ove promene uglavnom nisu toliko značajne za većinu žena, međutim kod nekolicine može doći do razvoja oboljenja štitaste žlezde tokom trudnoće. Hiperfunkcija se javlja kod 1 u 500 trudnica, dok hipofunkcija kod 1 u 250 trudnica. Ovi poremećaji funkcije mogu zaostati i nakon trudnoće. Poremećaji se prate i ordinira se odgovarajuća terapija. Ukoliko već znate za postojanje oboljenja ili ste ranije imali problema sa žlezdom, naglasite doktoru pogotovo ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću.

TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

4 • Pitanja i odgovori

  1. Snežana Popović

    Kako je moguće da lekar uključi supstituciju hormona štitne žlezde samo na osnovu TSH, bez provere fT3 i fT4? Zar to nije nepravilno? Postoji mogućnost da hormoni budu u redu a TSH povišen, zar ne?

    • Postovanje, zapravo može jer to znači da nema dovoljno hormona (T3,T4) jer oni inače inhibišu lučenje TSH, pritom verovatno ste imali neke simptome hipotireoze koje je lekar prepoznao.

      Srdačan pozdrav! 🙂

    • Hvala na odgovoru, koji moram da priznam ne pośtujem. TSH može biti povišen o od stresa a da free hormoni budu u granicama. Doduśe i te granice su vrlo rastegljive. Jedina pouzdana dijagnoza hipotireoze su free hormoni i u širokom luku preporučujm izbegavanje dr koje zanima samo tsh. Hvala u svakom slučaju, mislila sam da se nešto menja u pristupu kod mladih dr.

Napišite Vaš odgovor/pitanje