TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

TSH obeležava tireostimulišući hormon, dok TSH test meri koncentraciju ovog hormona u krvi.

Tireoidna žlezda / štitasta žlezda ili u narodu poznata kao štitna žlezda se nalazi u prednjem delu vrata u blizini grla. Žlezda oblika leptira raširenih krila ima ulogu u produkciji hormona koji dalje regulišu metabolizam energije u telu, telesnu težinu, telesnu temperaturu, mišićnu snagu i raspoloženje. TSH je hormon koji se stvara u rednjem režnju hipofize, žlezde koja se nalazi u mozgu. On reguliše lučenje tireoidnih hormona. Ukoliko je nivo tireoidnih hormona nizak, hipofiza luči više TSH i obrnuto. Ukoliko su nivoi TSH previsoki ili preniski, mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno.

TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

Čemu služi TSH test i kada se ordinira?

TSH test služi za procenu funkcije štitaste žlezde.

Test se ordinira kada postoje znaci i simptomi viška (hipertireoidizam) ili manjka (hipotireoidizam) hormona štitaste žlezde.

Simptomi hipertireoidizma (pojačane funkcije):

Simptomi hipotireoidizma (smanjene funkcije):

Test i priprema

Za izvođenje testa neophodan je samo uzorak krvi. Uglavnom se koristi vena u lakatnoj jami, procedura traje svega nekoliko minuta. Posebna priprema nije neophodna. Ukoliko postoji neka specifičnost doktor će Vas na vreme obavestiti. Rizik prilikom uzorkovanja krvi je minimalan i obuhvata pojavu bola ili eventualno manje modrice na mestu insercije igle u venu. Ovi simptomi se brzo povlače.

Rezultati

Visoke vrednosti TSH izmerene u krvi mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno i proizvodi manjak hormona, stanje koje se naziva hipotireoidizam.

Niske vrednosti TSH izmerene u krvi mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno i proizvodi višak hormona, stanje koje se naziva hipertireoidizam.

TSH test ne objašnjava tj. ne otkriva razlog visokih ili niskih vrednosti TSH u krvi, već samo govori da postoji neka abnormalnost u funkciji. Potom se pristupa dodatnim testovima za pronalaženje uzroka abnormalne funkcije. Ti testovi uključuju:

Dodatne informacije za trudnice

Tokom trudnoće se mogu desiti promene u radu tireoidne žlezde. Ove promene uglavnom nisu toliko značajne za većinu žena, međutim kod nekolicine može doći do razvoja oboljenja štitaste žlezde tokom trudnoće. Hiperfunkcija se javlja kod 1 u 500 trudnica, dok hipofunkcija kod 1 u 250 trudnica. Ovi poremećaji funkcije mogu zaostati i nakon trudnoće. Poremećaji se prate i ordinira se odgovarajuća terapija. Ukoliko već znate za postojanje oboljenja ili ste ranije imali problema sa žlezdom, naglasite doktoru pogotovo ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

4 • Pitanja i odgovori

 1. Snežana Popović

  Kako je moguće da lekar uključi supstituciju hormona štitne žlezde samo na osnovu TSH, bez provere fT3 i fT4? Zar to nije nepravilno? Postoji mogućnost da hormoni budu u redu a TSH povišen, zar ne?

  • Postovanje, zapravo može jer to znači da nema dovoljno hormona (T3,T4) jer oni inače inhibišu lučenje TSH, pritom verovatno ste imali neke simptome hipotireoze koje je lekar prepoznao.

   Srdačan pozdrav! 🙂

   • Hvala na odgovoru, koji moram da priznam ne pośtujem. TSH može biti povišen o od stresa a da free hormoni budu u granicama. Doduśe i te granice su vrlo rastegljive. Jedina pouzdana dijagnoza hipotireoze su free hormoni i u širokom luku preporučujm izbegavanje dr koje zanima samo tsh. Hvala u svakom slučaju, mislila sam da se nešto menja u pristupu kod mladih dr.

Napišite Vaš odgovor/pitanje