Transferin

Transferin je prisutan u krvnoj plazmi u relativno većoj količini; ima ga oko 250 mg, što iznosi 3-4% ukupne količine plazma-proteina. Pripada eletroforetskoj frakciji β-globina. Elektroforezom na skrobnom gelu otkriveno je kod ljudi osam tipova ove belančevine kao izraza genetskih varijacija. Daleko najčešći kod svih rasa je tip C. Tipovi B, sa većom elektroforetskom pokretljivošću i tipovi D, sa manjom, su retki.

Molekulska težina ove belančevine je oko 90 000, a u njenom sastavu, pored aminokiselina, učestvuju i neki jednostavniji glicidi (heksoze, heksozamini). Jedna molekula transferina može da veže za sebe dva atoma gvožđa, ali ta mogućnost nije realizovana u organizmu, naime, nije celokupna količina ove belančevine zasićena gvožđem, procenat zasićenja je zavisan od čitavog niza fiziloških i patoloških stanja, ali se najčešće kreće od 30 do 40%.

Gvožđe transferina je trovalentno i, dok je takvo, dosta je stabilno vezano. No, čim se redukuje, lako se odvaja, pa je u tome i osnov mehanizma same funkcije koju ova belančevina vrši, tj. funkcije transporta gvožđa od jednih do drugih ćelijskih vrsta organizma.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

3 • Pitanja i odgovori

 1. Pingback: Neporfirinski metaloproteidi | Budi zdrav, produži život.

 2. Pingback: Neporfirinski metalorpoteidi • Budi zdrav, produži život.

 3. Postovani,

  U nalazima krvi koje sam nedavno radio pokazalo mi se da imam vecu razinu od refernetnih vrijednosti: razinu Zeljeza (37 mol/L) i Feritina (428 g/L) dok su mi UIBC (12 mol/L) i TIBC (49 mol/L) pokazivali razinu nizu od referentnih vrijednosti.

  Ostali nalazi vezani uz zeljezu su bili uredni uz povecani MCV (98.5)

  Mozete li mi objasniti moj nalaz i da li su potrebne ostale pretrage i koje?

  Pozdrav i hvala

Napišite Vaš odgovor/pitanje