Trahom – Hlamidija u oku

Trahom predstavlja hornični keratokonjuktivitis izazvan Chlamydia Trachomatis-om. Bolest započinje kao folikularni konjuktivitis sa daljim proširenjem koji zahvata celu konjuktivu. Ako se bolest ne leči, javljaju se ožiljci na konjuktivi, abrazije kornee, ulceracije i oštećenje kornee i na kraju nastaje panus i gubitak vida.

Infekcije su dominantne kod dece, koja su glavni rezervoar C.Trachomatis u endemskim područjima. Trahom se prenosi kapljičnim putem, kontaminiranim predmetima, rukama i odećom. S obzirom da se kod dece veliki broj C. Trachomatis-a nalazi u respiratornim traktu i digestivnom traktu, trasmisija ove bakterije je moguća putem sekreta iz respiratornog trakta i fecesom koji potiče iz digestivnog trakta, koji kontaminira okolinu. Zajednice u kojima se Trahom javlja karakterišu se prenaseljenošću i lošim higijenskim navikama, odnosno faktorima koji omogućavaju pojavu i prenos bolesti.

Inkluzioni konjuktivitis odraslih

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Inkluzioni konjuktivitis odraslih izazvan hlamidijalnom bakterijom zabeležen je kod seksualno aktivnih osoba. Prenosi se oro-genitalnim kontaktom. Kliničke manifestacije ove bolesti su mukopurulentni sekret, keratitis, infiltracija kornee. Zabeleženo je da se infekcije javljaju kod osoba u dobu od 18. do 30. godine, uporedo sa genitalnim infekcijama.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

5 • Pitanja i odgovori

 1. Pingback: Hlamidija (klamidija) - Chlamydia trachomatis

 2. Da li hlamidija u oku može da se prenese u bazenu? Npr. ako je neka osoba inficirana bila sa mnom u bazenu?

  • Ako je u pitanju gradski bazen kontrolisan od strane sanitarne inspekcije malo teže, ali ako je to bazen u dvorištu onda je moguce ako su u bazenu bila i mala deca.

 3. sonja randjelovic

  Moje sin od 16 godina ima hlamidiju u oku i peckanje vec 6 meseci.Lecen je eritromicinom u februaru jer smo je tada otkrili da je to u pitanju do tada su nas samo setali.Posle eritromicina davali smo bris i bio je dobar.Medjutim sada se opet vratila u oba oka i doktorica mu je dala neki antibiotik za koji cujem prvi put zove se zymaxid(gatifloksacin).Sta vi mislite?Pozdrav

  • Poštovana Sonja,

   To je jedan od antibiotika koji deluje na doičnu bakteriju. Vaš sin bi trebalo redovno da ga pije, tačno po upustvu lekara. Ishod terapije zavisi od toga koliko je bakterija rezistentna na navedeni antibiotik. Nadamo se da će biti sve ok.

   Srdačan pozdrav.

Napišite Vaš odgovor/pitanje