Šećer u krvi – homeostaza glukoze

Koncentracija glukoze u krvi (glikemija) je jedna od najpreciznije kontrolisanih homeostaznih vrednosti u organizmu. U kliničkoj praksi ova vrednost se obično naziva šećer u krvi (ŠUK), a pod tim nazivom, normalno, podrazumevamo koncetraciju glukoze, iako posle obilnih obroka bogatih fruktozom i galaktozom mogu i ovi monosaharidi da se prolazno pojave u krvi. Iz nje brzo iščeznu kroz bubrege u urin, jer se ne reapsorbuju u tubulima. Koncentracija glukoze u krvi se, normalno, kreće od 3,4 do 5,5 mmol/L. Povećanje te koncentracije krvnog šećera izaziva lučenje insulina koji dovodi do njene brze normalizacije.

Šećer u krvi - homeostaza glukoze

Šećer u krvi – homeostaza glukoze

Šećer u krvi posle obroka

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Na slici je predstavljeno kretanje koncentracije krvnog šećera posle uzimanja (peroralnog obroka) 1g glukoze na kg telesne težine. Glukoza dolazi u krv iz jetre, čije ćelije imaju mogućnost da glukozu oslobode iz fosfornog estra, konkretno glukoza-6-fosfat. One raspolažu enzimom glukoza-6-fosfatazom. Samo slobodna glukoza može da prođe kroz ćelijsku membranu. (Glukoza-6-fosfatazu imaju i ćelije sluzokože creva, ali one oslobođenu glukozu ubacuju u portalni a ne u veliki krvotok, te ne utiču na nivo krvnog šećera).

Insulin i nivo šećera u krvi

Smatra se da insulin dvojako deluje na sniženje nivoa krvnog šećera. S jedne strane, sprečava glikogenolizu u jetri, a jedino ovaj glikogen može dati slobodnu glukozu u krv. S druge strane, povećava utrošak glukoze u tkivima, povećava glikolizu. Mehanizam tih dejstava se sastoji pretežno u stimulaciji glukokinaze i inhibicije enzima glikogenolize.

Glukagon i adrenalin

Pored insulina, u regulaciji krvnog šećera učestvuju i drugi hormoni, na prvom mestu glukagon i adrenalin. Oni deluju suprotno od insulina na nivou jetre, gde povećavaju glikogenolizu aktivacijom fosforilaze.

Kortikosteroidi, naročito kortizon i hidrokortizon, imaju ispoljen pozitivan efekat na glukoneogenezu, tj. stvaranje glukoze od neglicidskih jedinjenja. Tako, povećavajući količinu glukoze-6-fosfata, povećavaju ne samo mogućnost većeg stvaranja glikogena, nego i većeg oslobađanja glukoze i ubacivanja u krv. U istom pravcu deluje i ACTH, što je razumljivo jer povećava lučenje kortikosteroidnih hormona.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje