Riblje Ulje: Zašto Je Značajno?

Riblje ulje predstavlja dijetetski proizvod, izvor je omega 3 masnih kiselina – supstanci neophodnih organizmu za veliki broj funkcija, od mišićne aktivnosti do rasta ćelija.

Omega 3 masne kiseline se dobijaju iz hrane, ne mogu se sintetisati u organizmu. Riblje ulje sadrži dva tipa omega 3 masnih kiselina:

  • Dokozaheksaenska kiselina (DHA)
  • Eikozapentaenska kiselina (EPA)

Izvori DHA i EPA iz hrane su masne ribe, poput lolosa, pastrmke, skuše i morski plodovi, poput školjki, ostriga, rakova. Neki koštunjavi proizvodi, semenje i biljno ulje sadrže drugu vrstu omega 3 masnih kiselina – alfalinolenska kiselina (ALA).

Suplementi ribljeg ulja se nalaze u obliku tečnosti, kapsula ili tableta.

Riblje Ulje: Zašto Je Značajno?

Riblje Ulje: Zašto Je Značajno?

Riblje ulje se primenjuje i u cilju smanjenja rizika od srčanog udara, šloga, za terapiju povišenog krvnog pritiska, povišenih triglicerida u krvi i za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.

Rezultati primene ribljeg ulja kod pojedinih oboljenja

1 Srčana oboljenja

Primena ribljeg ulja dva puta nedeljno da li u obliku sumplemenata ili namirnica bogatih ribljim ulje, doprinosi smanjenom riziku za razvoj srčanih oboljenja ili infarkta mikarda. Kontinuirana primena tokom 6 meseci u velikoj meri redukuje pojavu srčanih oboljenja, ili infarkta miokarda kod osoba u grupi sa povišenim rizikom.

2 Povišen krvni pritisak

Istraživanja su pokazala umeren pad vrednosti krvnog pritiska usled uzimanja sumplemenata ribljeg ulja. Veruje se da je ovaj efekat značajniji kod osoba sa umereno teškom i teškom hipertenzijom, u odnosu na osobe sa blagom hipertenzijom.

3 Povišeni trigliceridi i holesterol

Definitivno je dokazano da omega 3 masne kiseline snižavaju u velikoj meri nivo triglicerida u krvi. Određeni stepen poboljšanja se beleži i u profilu HDL holesterola, dok se beleži porast LDL holesterola („lošeg“).

4 Reumatoidni artritis

Istraživanja pokazuju da primena ribljeg ulja redukuje bolove i poboljšava jutarnju ukočenost. Iako redukcija nije velikog stepena, dovoljna je da umanji potrebu za antiinflamatornim lekovima.

Omega 3 masne kiseline su generalno dobre za zdravlje. Preporučuje se njihov unos putem namirnica – riba pečena ili barena, ne pržena.

Suplementi ribljeg ulja mogu biti korisni kod srčanih oboljenja ili autoimunih poremećaja. Takođe, riblje ulje nema u sebi živu, koja inače predstavlja problem kod nekih vrsta riba.

Iako je generalno bezbedno za upotrebu, prevelike količine ribljeg ulja mogu dovesti do povećanog rizika od krvarenja i moguće supresije imunog sistema organizma. Preparate je najbolje primenjivati u saglasnosti sa doktorom.

Neželjena dejstva

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Kada se riblje ulje uzima onako kako je propisano, smatra se bezbednim.

Međutim, moguća su sledeća neželjena dejstva:

  • Ukus ribe u ustima nakon uzimanja suplemenata
  • Zadah iz usta
  • Otežano varenje
  • Mučnina
  • Mekše stolice
  • Osip
  • Visoke doze ribljeg ulja povišavaju rizik od krvarenja i moždanog udara.

Interakcije

Moguće interakcije uključuju:

1 Antikoagulantna terapija, antitrombocitna terapija, biljna i suplementi

Ove grupe lekova razređuju krv, tj. sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka. Ukoliko se primenjuju zajedno sa suplementima ribljeg ulja može doći do povišenog rizika krvarenja.

2 Hipertenzivna terapija, biljna i suplementi

Istovremeno uzimanje suplemenata ribljeg ulja i antihipertenzivne terapije može doći do preteranog, neželjenog snižavanja krvnog pritiska.

3 Kontraceptivne pilule

Neki oralni kontraceptivi mogu uticati na efekat ribljeg ulja na trigliceride.

4 Vitamin E

Riblje ulje redukuje nivo vitamina E.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje