Psitakoza – Chlamydia psittaci

Chlamydia psittaci (klamidija) je uzročnik psitakoze, bolest koja je prvi put zabeležena kod papagaja, i po tome je dobila ime.

Chlamydia psittaci

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Chlamydia pisttaci je gram negativna bakterija, pripada rodu chlamida-e. Ovaj mikroorganizam je uzročnik psitakoze, bolest koja je prvi put zabeležena kod papagaja, i po tome je dobila ime – pistakos na grčkom znači papagaj. Rezervoar ove bakterije su bilo koja vrsta ptica, ali mogu biti inficirani i sisari. Većina ptica su nosioci asimptomatske infekcije. C. psittaci kolonizuje respiratorni i digestivni trakt. U ovoj bolesti kod ptica se zapaža znak dijareje, ali mogu biti prisutni i drugi znaci. S obzirom da kolonizuju pomenute sisteme organa, bakterija može da dospe u spoljašnju sredinu putem sekreta i fecesa. Ova bakterija je jedna iz grupe mikroorganizama koje su otporne na uticaj spoljašnje sredine i dugo vremena opstaje u zemlji i izbačenom fecesu. Čovek može da se zarazi udisanjem sasušenog ptičijeg sekreta, ili preko perija zaraženih životinja. Prenošenje bolesti sa čoveka na čoveka je veoma retko.

Simptomi

Psitakoza - Chlamydia psittaciInkubacioni period traje od 6 do 19 dana. Nakon toga se javlja glavobolja, povišena temperatura i groznica. Pomenute znake prati i malaksalost, anoreksija, mijalgije, ariralgije i retko osip na koži. U znake vezane za respiratorni trakt spadaju neproduktivni kašalj i krkljanje. Za gastrointestinalni trakt opisano je povraćanje i dijareja. Ostali sistemski znaci bolesti su karditis, hepatomegalija, splenomegalija, folikularni keratokonjuktivitis. U težim slučajevima su prisutni znaci od strane centralnog nervnog sistema kao što je glavobolja, konzulzije, koma i na kraju može doći do smrti.

Dijagnoza

Za uzorak se uzima krvni serum, i rezultati se dobijaju serološkim testovima. Potvrda o dijagnozi se može dobiti i zasejavanjem C. psittaci u eksperimentalno tkivo životinje.

Lečenje infekcije

Uspešno lečenje se postiže tetraciklinima ili eritromicinom.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

1 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Hlamidija (klamidija) - Chlamydia trachomatis

Napišite Vaš odgovor/pitanje