Pseudomonas mallei – maleus

Psedomonas mallei izaziva maleus (sakagija, gunturača) oboljenje od kojeg oboljevaju konji i magarci, zatim se preko njih može preneti na čoveka. Kod ljudi je ovo oboljenje smrtonosno, a počinje kao ulceracija na koži ili sluzokoži sa limfangitisom i sepsom. Udisanje ovih mikroorganizma dovodi do primarne pneumonije. Oboljenje se retko javlja.

Pseudomonas mallei je jedina nepokretna vrsta u rodu Pseudomonas. Na ovu vrstu upućuje klinička slika i to da ne može da raste na krvnoj hranjivoj podlozi na 42ºC. Biohemija svrstava bakteriju u slabo aktivne. Nije otporna. Duže preživljava u đubrištu, zemlji i uginulim životinjama. Bakterija je najosetljivija na tetracikline, hloramfenikol i aminoglikozide.

Dijagnoza – Pseudomonas mallei

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Za mikrobiološki pregled se daje sekret iz nosa, gnoj, sputum i krv, pod sumnjam na maleus.

Maleus se leči kombinacijom tetraciklina i aminoglikozida.

Izvor zaraze – Pseudomonas Mallei

Izvor zaraze predstavljaju zaražene životinje. Gnoj, sekreti i ekstreti su izvor infekcije. Maleus je profesionalno oboljenje. Za specifičnu zaštitu ne postoji vakcina.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje