Prva pomoć kod trovanja

U kući se najčešće događaju sledeća trovanja: trovanje plinom i ugljen monoksidom od nedogorenog ugljenika, u konobama, podrumima i bunarima, zatim trovanje alkoholom i metilnim alkoholom, trovanje kiselinama i alkalijama te trovanje mišmorom.

Zaštita od neopreznog pristupa otrovima jesu: briga da oni ne budu dostupni deci i duševno neuravnoteženim osobama, pažljivo pripremanje hrane i njeno čuvanje od zagađenja zaraznim klicama i radioaktivnim česticama, treba da su osnovna pravila kojima ćemo se sačuvati od trovanja. Prva pomoć: kad nastupi trovanje, treba hitno poduzeti sledeće:

U zatvorenoj prostoriji gde ima plina ili ugljen monoksida ne sme se paliti šibica ni pritiskati na električno zvono, jer može nastati snažna eksplozija. Spasilac će sa začepljenim nosom i ustima brzo prići prozorima i širom ih otvoriti ili razbiti, pa se odmah povući iz prostorije, zatim će udahnuti svežeg zraka i ponovo ući radi izvlačenja otrovane osobe, kojoj se na svežem vazduhu daje veštačko disanje, ukoliko je prestala disati. Izvlačenje iz bunara i podruma vrši se uvek uz pomoć drugih osoba, i spasilac se veže kanapom da bi ga se moglo odmah izvući napolje, ukoliko se  posumnja da se i on onesvestio od otrova. Zbog toga treba s njim održavati vezu dozivanjem, da se kontroliše je li još pri svesti i jeli uspeo doći do unesrećene osobe.

Trovanje od ugriza otrovnih životinja (zmija, škorpiom, pauk). Najpouzdaniji je lek serum protiv zmijskog i škorpionskog ujeda. Ako ga nema pri ruci, treba mesto ugriza raseći u iks(X) s dva dublja reza džepnim nožićem, koji se pre toga očisti na plamenu ili u vreloj vodi; pustiti krv da obilno iscuri, staviti zavoj i poći lekaru. Protiv ujeda otrovnih pauka u našim krajevima je dovoljno staviti obloge od alkohola i piti jaku crnu kafu.

Ugriz od životinje sumljive na besnilo. To može biti pas, mačka, vuk, lisica, kuna, veverica. Ako se radi o domaćem psu, treba ga držati pod prismotrom 7-14 dana. Ako dotle ne ugine, nije bio besan. Ako je čoveka ugrizla neka nepoznata životinja, treba ugriženu osobu smesta odvesti lekaru na lečenje.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje