Proteini u urinu (mokraći) • Proteinurija

Proteini u urinu (mokraći) je pojava kada se laboratorijskom analizom uzorkovanog urina dokaže prisustvo istih u velikim količinama. Drugi termin kojim se u kliničkoj praksi karakteriše opisana pojava je proteinurija. U fiziološkom stanju, kada je čovek zdrav, količine proteina u urinu su minimalne. Privremeno se kod zdravih osoba mogu javiti povišene vrednosti proteina u urinu, naročito kod mlađe populacije nakon napornog telesnog rada (treninga). Međutim, povišene vrednosti proteina u urinu su lekaru često znak za poremećaj funkcije bubrega. Zdravi bubrezi tokom filtracije krvi ne dozvoljavaju prelazak krvnih proteina u urin. Ukoliko je filter krvi odnosno bubreg poremećen proteini vrlo lako prelaze u urin i izlučuju se u spoljašnju sredinu. Ponekad su proteini u urinu jedini znak za poremećaj bubrega, koji su se slučajno odredili tokom rutinskog pregleda. Određivanjem drugih laboratorijskih parametara kao što su kreatinin i urea može se utvrditi stepen poremećaja bubrega i potvrditi dijagnoza.

Uzroci

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Pored naporne fizičke aktivnosti, kod nekih osoba privremenu pojavu proteina u urinu mogu prouzrokovati neke druge situacije i stanja kao što su:

 • Hladnoća, tokom zimskog perioda
 • Visoke temperature tokom letnjeg perioda usled dehidracije tela
 • Emocionalni stres
 • Groznica

Proteinurija se najčešće javlja kod osoba koje imaju:

I dijabetes i hipertenzija mogu dovesti do poremećaja u radu bubrega i sa tim prouzrokovati proteinuriju, odnosno pojavu proteina u mokraći.

Potencirana produkcija proteina u jetri odnosno stanje hiperproteinemije može izazvati pojavu proteina u urinu. Proteinurija se može javiti kod osoba koje boluju od amiloidoze i multiplog mijeloma.

Preostale potencijalne uzroke proteinurije ću samo navesti, opširniji tekst o nekim uzrocima će biti povezan sa njihovim navedenim imenom.

Kako lečiti proteinuriju

S obzirom da proteinurija nije bolest već simptom način lečenja isključivo zavisi od izazivača. Ukoliko je uzrok proteinurije bolest koja pogađa bubreg, terapija usmerena ka tom poremećaju je od ključnog značaja za eliminaciju proteina iz mokraće.

Ne lečene akutne bolesti bubrega mogu dovesti do trajnog funkcionalnog i morfološkog oštećenja bubrega odnosno do bubrežne insuficijencije.

Blage ili privremene proteinurije prolaze same od sebe, bez specifične terapije.

Lek se na primer može prepisati osobi koja boluje od hipertenzije. Antihipertenzivni lek iz grupe ACE inhibitora će kod bolesnika smanjiti krvni pritisak a time i rizik za razvoj proteinurije.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

5 • Pitanja i odgovori

 1. Moj sin ima 16 godina i rođen je sa jednim bubregom. To je slučajno identifikovano prilikom nekog drugog snimanja i tad, pre 4 godine urađene su sve analize, ultrazvuk, magnetna urografija, scintigrafija i zaključeno je da je funkcija bubrega 100% Sasvim slučajnom kontrolom krvi, nedavno mu je utvrđen nivo kreatinina u krvi od 146 mmol/lit, otpočeo je sa terapijama, koje daju neznatno poboljšanje. On se oseća normalno, bez ikakivih simptoma, snimci bubrega, krvnih sudova su u redu. Da li se znaju referentne vrednosti kreatinina i šta se može smatrati normalnim stanjem za osobe rođene sa jednim bubregom?
  Hvala

 2. Poštovani, u nalazu mi piše da je diureza 3500ml i proteini su 0.400 greškom su upisali 3500 umesto 2500ml koliko sam mokrio. Da li je bitna količina urina za određivanje ukupnih proteina? Molim vas za odgovor. Hvala puno

  • Važno je! Takođe je bitno da 24h urin bude pravilno sakupljen. 24h urin (diureza) se sakuplja na sledeći način: prvo jutro kada ustane urinirate van posude, pa onda SVAKO sledeće uriniranje obavljate u posudu sve do narednog jutarnjeg uriniranja koji takođe treba da obavite u posudu (i to je poslednje uriniranje koje obavljate u posudu).

 3. U labor , nalazima urina pise 1+, kreatinin dobar , urea dobra, djecak 14 god , molim Vas vase misljenje; hvala

  • Poštovana Radmila,
   Na osnovu navedenog Vam malo štošta korisno možemo reći. Za pravilno tumačenje laboratorijskih nalaza urina, a i krvi, potrebno je uzeti anamnezu, fizikalni pregled, i imati uvid u celokupnu istoriju bolesti. Najbolji način da dođete do korisnih informacija je da se konsultujete sa Vašim izabranim lekarom.
   Pozdrav i srećno!

Napišite Vaš odgovor/pitanje