Priprema bolesnika za preglede gastrointestinalnog trakta

Ako na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i laboratorijskih analiza nije moguće odrediti uzrok pacijentovih tegoba, tada se u dogovoru sa pacijentom pristupa sa detaljnijim ispitivanjem.

Redovne, detaljnije vrste pregleda su sledeće:

Pregled trbušnih organa ultrazvukom

Ovom metodom se mogu prikazati nekoliko trbušnih organa: jetra, žučna kesa, pankreas, slezina, bubrezi, polni organi žena, prostata kod muškaraca, mograćna bešika, veliki krvni sudovi. Slabije se mogu videti šuplji organi kao što su: želudac, jednjak, dvanaestopalačno crevo. Ovaj postupak je potpuno bezbedan, nije štetan, brz je, bez bola i zahteva male pripreme.

Radiološko ispitivanje gastrointestinalnog trakta

Pre radiološkog ispitivanje gastrointestinalnog trakta, neophodno je da se utvrdi postojanje alergije pacijenta na pojedine lekove i posebno kontrastna sredstva. Za kvalitetan pregled, neophodno je prethodno pripremanje gastrointestinalnog trakta. Jer bilo kakvi ostaci u ovim organima prave lažne senke pri pregledu, pa se kod takvih pacijenta neće moći izvršiti pregled kako treba ili će biti vraćeni na ponovnu pripremu.

Vrste radiološkog ispitivanja gastrointestinalnog trakta:

  1. Pasaža jednjaka
  2. Rendgen gastrodudenuma
  3. Pasaža tankog creva
  4. Iriografija
  5. Peroralna apendikografija
  6. Peroralna ileocekografija

Kontrastni pregled jednjaka vrši se radi dijagnostike oboljenja jednjaka i promena susednih tkiva i organa. Pacijent ne sme ni da jede ni da pije 8 sati pre pregleda.

Rendgen gastrodudenuma je radiološka metoda kojom se ispituje želudac i početni deo tankog creva. Vrši se radioskopijom i radiografijom. Uslov za pregled je prazan gastroduodenum i bolesnik ne sme piti i jesti 8 sati pre pregleda, 3 sata pre ne sme ni da puši ! Uglavnom se pregled obavlja u jutranjim satima. Na početku pregleda pacijent popije rastvor barijum sulfata koji oblaže zidove creva tako da se mogu prikazati na rendgenskom filmu.

Pasaža tankog creva je radiološka dijagnostika jejunuma i ileuma. Kontrast suspenzija barijum sulfata u većini slučajeva daje se oralno, ali se može dati i rektalnim putem (preko čmara), klizmom. Priprema za ovaj postupak je isti kao za pregled gastroduodenuma.

Iriografija je rendgenski snimak debelog creva. Pregled počinje davanjem suspenzije barijum sulfata pacijentu, rektalnim putem, klizmom.

Za radiološki pregled kolona (kolonoskopija, iriografija…), pacijenta treba pažljivo pripremiti. Priprema počinje 2 dana pre zakazanog pregleda.

  1. dan – uzimati samo bistre supe, bistri sok od jabuke, čajeve i vodu.
  2. dan – nastaviti sa tečnom ishranom, i u 8h rastvoriti 1 kesicu Fortrans praška  u 1l vode i popiti u roku od 1h. Ovaj postupak ponoviti još 3 puta u toku dana, i to u 10h, 16h i u 18h.

Na dan intervencije ne piti ništa !

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

1 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Endoskopija digestivnog sistema • Budi zdrav, produži život.

Napišite Vaš odgovor/pitanje