Pantljičare • Cestodes

Cestode ili pantljičare su klasa crva iz roda platihalmintes (pljosnati crvi). Dakle, to su pljosnati i segmentisani crvi. Telo im je izduženo, pljosnato, oblika trake ili vrpce, dugačko od nekoliko mm do nekoliko metara i pokriveno kutikulom. Odrasli crvi su beličaste ili žućkaste boje. Oni nemaju digestivni trakt, nego se preko kutikule hrane putem osmoze. Ekskretorni sistem je izgrađen od protonefridija (parabubrezi).

Morfologija

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Na telu im se razlikuju:

  • Glava (skoleks) – na njoj su smešteni organi za pripajanje za sluzokožu creva (pijavke, procepi, rostelum). Riblja pantljičara umesto pijavki na glavi ima dve uzdužne bore (botridije).
  • Vrat (kolum) – nesegmentisani deo odmah iza glave.
  • Trup (strobila) – sadrži nezrele i gravidne segmente, proglotise ili članke. Oni su ispunjeni polnim organima oba pola. Zadnji glotisi su gravidni i ispunjavaju ih jaja pantljičare.

Patogeneza

Cestode mogu izazvati kod čoveka patološke promene u stadijumu odraslog crva ili u stadijumu larve. Odrasli crvi parazitiraju u digestivnom traktu u tankom crevu čoveka i kičmenjaka. Dok se larveni oblici razvijaju u unutrašnjim organima (jetra, pluća, slezina, mozak) ili mišićnom tkivu.

Podela i pripadnici klase

Prema građi skoleksa ili glavice, dele se na:

Cyclophyllidae

Pseudophyllidae

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje