Mokraćna bešika

Mokraćna bešika (hr. mokraćni mehur, lat. vesica urinaria, eng. bladder) supalj je mišićno-sluzokožni organ koji ima ulogu rezervoara mokraće. Zavisno od svog sadržaja ona može da menja veličinu, oblik i odnose sa susednim organima. Mokraćna bešika je umetnuta između dva mokraćovoda (ureteri), preko kojih prima mokraću iz bubrega, i mokraćne cevi koja je povezuje sa spoljašnjom sredinom.

Oblik mokraćne bešike zavisi od količine mokraće u njoj. Njen kapacitet je oko 350ml a maksimalno je 1200ml. Puna mokraćna bešika je velika i oblika kruške, dok prazna bešika je oblika trougla sa jednim vrhom usmerenim ka napred.

Mokraćna bešika se nalazi iza stidne kosti u karličnoj šupljini. Zadnji zid bešike je kod muškarca u odnosu sa rektumom, a kod žena sa matericom.

Tokom pražnjenja (uriniranja ili mikcije) mišićini zidovi bešike se kontrahuju, a sfinkter (mišićni ventil) mokraćne cevi se relaksira što omogućava mokraći da se izađe u spoljašnju sredinu. Mokraćna cev muškarca je sluzokožno-mišićni kanal koji pripada i mokraćnom i reporoduktivnom sistemu, njena dužina iznosi oko 21cm. Mokraćna cev žene se pruža duž prednjeg zida vagine i njena dužina iznosi oko 4cm.

Anatomija muške male karlice

Anatomija muške male karlice

Anatomija ženske male karlice

Anatomija ženske male karlice

Mokraćna bešika bolesti

Najčešće bolesti koje zahvataju bešiku su:

Cystitis – Upala i infekcija mokraćne bešike može prouzrokovati akutan ili hronican bol, nelagodu i često mokrenje.

Kamen u mokraćnim kanalima – Kamen se može formirati u bubregu i descendentnim putem uretera da se spusti u mokraćnu bešiku. Karakterističan znak za ovo stanje je Intezivan bol u karlici koji se može javiti ako formirani kamen blokira protok urina kroz kanale.

Karcinom bešike – Tumor u bešici se najčešće otkriva kada se pacijent obrati lekaru zbog prisustva krvi u mokraći. Pušenje i svakodnevno izlaganje hemijski aktivnim supstancama su najčešći uzroci ovog slučaja.

Urinarna inkontinencija – Nekontrolisana i nedobrovoljno mokrenje, tok bolesti može biti hroničan. Urinarna inkontinencija može biti rezultat raznih stanja, odnosno uzroka.

Hiperaktivna bešika – Mišić detrusor koji gradi zidove mokraćne bešike se ne može kontrolisati, kontrahuje se sam za sebe i potiskuje mokraću u spoljašnju sredinu, nezavisno u kojoj se situaciji čovek nalazi.

Hematurija – Krv u urinu. Hematurija može biti benignog porekla. najčešće se krv javi u mokraći tokom urinarne infekcije. Takođe, je rak bešike isrpaćen sa hematurijom.

Retencija urina – zadržavanje urina unutar bešike. Javlja se kada urin zbog opstrukcije ne može normalno da napusti bešiku. U ovom slučaju, volumen bešike raste i u nekom momentu može doći do pucanja iste i izlivanje njenog sadržaja u abdominalnu duplju. Situacija veoma opasna po život, jer nastaje sepsa!

Cistokela – Oslabljeni mišići karlice, obično nakon porođaja, omogućavaju mokraćnoj bešici da izvrši pritisak na vaginu, što može prouzrokovati problem sa mokrenjem.

Noćno mokrenje – Definicija noćnog mokrenja je: Svako dete posle 5 godine koje mokri barem jednom ili dva puta nedeljno u krevet, tokom najmanje tri meseca.

Disurija – se definiše kao bolno mokrenje. Bol ili neprijatnost koja se javlja prilikom mokrenje usled infekcije, iritacije ili urinarne infekcije.

Ispitivanje

Ispitivanja vezana za mokraćnu bešiku su sledeća:

Analiza urina – Laboratorijska analiza urina se radi kao rutinski postupak u svakodnevnoj dijagnostici. Prvi deo analize se odnosi na urotrake, a ako su rezultati neuobičajni neizbežno je pogledati urin pod mikroskopom.

Cistoskopija – dijagnostička procedura tokom koje urolog aplicira tanku cev (cistoskop) kroz mokraćnu cev u bešiku što mu omogućava da pregleda unutrašnje stanje mokraćne bešike i utvrdi uzrok njenog poremećaja.

Urodinamski test (Urodinamika) – urodinamski test se zasniva na seriji mokrenja, protoku mokraće, pritisku, kapacitetu bešike i drugih varijabli koji omogućavaju urologu da utvrdi uzrok poremećaja bešike.

Mokraćna bešika

Mokraćna bešika

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

2 • Pitanja i odgovori

  1. pozdrav.
    pitanje je iz urologije.posle urodinamike nalaz je hipokontraktilni detruzor..dr je rekao da su mozda u pitanju nervi besike..ko se razume u detruzor i nerve besike?da li da se javim neurologu,neurohirurgu ili fizijatru jer je detruzor misic?hvala

Napišite Vaš odgovor/pitanje