Mikobakterioza – Oportunističke mikobakterije

Uslovno patogene vrste iz roda Mycobacterium su veoma rasprostranjene u čovekovoj sredini. Često su nazvane i atipične, jer su za razliku od M. Tuberculosis i M. Bovis apatogene za zamorče.

Nakon inhalacije ili ingestije ovih mikroorganizama, dolazi do privremene ili stanlne kolonizacije respiratornog ili digestivnog trakta. Ove vrste se mogu naći i na površini kože. U stanju pada imuniteta domaćina, mogu izazvati oboljenja – Mikobakterioze. Ove bolesti su nekontagiozna, interhumano se ne prenose.

Najčešće oboljenja ljudi izazivaju M. Kansasii, M. Avium kompleks (M. Avium i M. intracellulare), M. Serofulaceum, M. Fortuitum, M. chelonae, M. Marinum. Mikobakterioze su najčešće lokalozovane u respiratornom traktu, limfnim čvorovima i koži, ređe u kostima, zglobovima i urogenitalnom sistemu. Retko dolazi do diseminacije ovih oboljenja. Oportunističke mikobakterije su često rezistentne na antituberkulotike.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje