Mikobakterioza – Oportunističke mikobakterije

Uslovno patogene vrste iz roda Mycobacterium su veoma rasprostranjene u čovekovoj sredini. Često su nazvane i atipične, jer su za razliku od M. Tuberculosis i M. Bovis apatogene za zamorče.

Nakon inhalacije ili ingestije ovih mikroorganizama, dolazi do privremene ili stanlne kolonizacije respiratornog ili digestivnog trakta. Ove vrste se mogu naći i na površini kože. U stanju pada imuniteta domaćina, mogu izazvati oboljenja – Mikobakterioze. Ove bolesti su nekontagiozna, interhumano se ne prenose.

Najčešće oboljenja ljudi izazivaju M. Kansasii, M. Avium kompleks (M. Avium i M. intracellulare), M. Serofulaceum, M. Fortuitum, M. chelonae, M. Marinum. Mikobakterioze su najčešće lokalozovane u respiratornom traktu, limfnim čvorovima i koži, ređe u kostima, zglobovima i urogenitalnom sistemu. Retko dolazi do diseminacije ovih oboljenja. Oportunističke mikobakterije su često rezistentne na antituberkulotike.

shop.produzizivot vertikalni baner
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje