Leukociti u urinu

Leukociti odnosno bela krvna zrnca pripadaju imunskom sistemu i razlikuje se 5 vrsta ovih celija: neutrofilni, bazofilni i eozinofilni granulociti, monociti i limfociti. Normalno je da se oni nadju u urinu, ali u vrlo malim količinama (normalnim se smatra do 5 leukocita, mada vrednosti variraju u zavisnosti od laboratorije u kojoj radite analize). Ukoliko su leukociti prisutni u većim količinama, to može biti znak infekcije urinarnog trakta, prisustva kamenca u bubregu ili neke druge bolesti koja utiče na bubrege, npr. dijabetes itd.

Povišeni leukoci u urinu – uzroci

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Potencijalni izazivači povišenih vrednosti leukocita u urinu su:

Urinarne infekcije – Ova vrsta infekcija se često javlja kod žena i smatra se da nema žene koja barem jednom u životu nije imala ovu vrstu infekcije. Kao i protiv svake infekcije, nas organizam će se boriti uz pomoć belih krvnih celija, i time se objašnjava njihovo prisustvo u urinu u većim količinama.

Kamen u bubregu i infekcije bubrega (pijelonefritis) – Pijelonefritis počinje u urinarnom traktu i širi se prema bubrezima, a prateći simptomi su mučnina, povraćanje, umor, povišena telesna temperatura i jaki bolovi.

Trudnoća – Prisustvo leukocita u urinu je uobičajena pojava tokom trudnoće, ali ukoliko se pojavljuju u većem broju u nekoliko uzastopnih nalaza ipak je potrebno konsultovati se sa lekarom i uveriti se da se ne radi o infekciji urinarnog trakta jer bi takva infekcija, ukoliko se ne leči, mogla dovesti do prevremenog porođaja.

Zadržavanje urina tj. suzdržavanje od mokrenja (mikcije) – Ukoliko imate naviku da izbegavate mokrenje, vremenom Vam može oslabiti mišić mokraćne bešike. Ukoliko je mišić oslabljen prilikom mokrenja nije moguće izmokriti sav urin i određena količina ostaje u mokraćnoj bešici. Urin koji se zadržava predugo u bešici može dovesti do bakterijske infekcije samim tim i do povišenog nivoa leukocita u urinu.

Blokada urinarnog trakta tj. nemogućnost mokrenja – Prisustvo kamenca u mokraćnoj bešici ili bubregu, kao i prisustvo tumora u području karlice može onemogućiti normalan tok urina, pa se osim leukocita u mokraći može javiti i krv.

Leukociti u urinu – Simptomi

Prisustvo leukocita samo po sebi ne izaziva nikakve simptome, već simptomi potiču od stanja koje je uopšte prouzrokovalo da se leukociti nagomilavaju u urinu. Najuočljiviji znak jeste jak miris urina i zamućen urin (inače je bistar). Takođe se može javiti i učestalo mokrenje, kao i bol ili peckanje prilikom uriniranja. Često se uz leukocite u urinu javlja i krv. Bol prilikom seksualnog odnosa, takođe može biti prateća pojava.

Lečenje prirodnim putem

Ponekad je urinarne infekcije bolje lečit prirodnim putem umesto antibioticima koje bi Vam doktor prepisao jer učestalo korišćenje antibiotika može dovesti do toga da bakterije postanu otporne na iste, pa bi se samim tim infekcija svaki sledeći put mnogo teže lečila. Naravno, u nekim slučajevima lečenje ovim putem nije moguće, a ponekad je čak potrebna i operacija da bi se problem uklonio.

 • Vitamin C – Povoljno deluje na imunski sistem i štiti bubrege i pomaže odbranu od infekcija urinarnog trakta. Neka istraživanja su pokazala i da sprečava pojavu kamena u bubregu.
 • Brusnica – Istraživanja su dokazala da brusnica ima potencijalna antibiotska dejstva i da pomaže u lečenju i prevenciji pojave urinarnih infekcija.
 • Uva ursi – Ova biljka se već decenijama koristi u terapiji urinarnih infekcija. Uva ursi će pročistiti urinarni trakt, otkloniti bol, boriti se protiv infekcije i ukloniti kamence iz bubrega. Pored mnogih blagotvornih dejstava ova biljka može biti toksična za jetru, tako da bi trebalo konsultovati doktora pre početka upotrebe.
 • Kanadski ljutić – Smatra se da je ovo jedan od najmoćnijih biljnih antibiotika. Aktivni sastojak se zove berberin.
 • Dijeta sa malo oksalata – Upravo se soli oksalne kiseline smatraju za odgovorne za nastanak 80% kamenaca u bubregu. Namirnice bogate oksalatima su: spanać, suve smokve, kikiriki i kikiriki puter, bademi, susam,… Namirnice siromašne oksalatima su one koje bi trebalo jesti ukoliko imate nekih problema sa urinarnim traktom, a to su: crni luk, tikvice, avokado, limun, kokos, cimet, djumbir, piletina, jaja, curetina.. i puno puno vode (H2O).
 • Suplementi i vitaminivitamin A, vitamin B6, vitamin E i magnezijum, kao i probiotik.
 • Ostali biljni lekovi – ulje od origana, koren od maslačka i aloja vera.

Opširnije savete za lečenje urinarnih infekcija možete pronaći nakon što kliknete na sledeći navedeni link.

Korisni saveti za lečenje

 • Nikad ne oklevajte ukoliko imate potrebu da mokrite. Ukoliko se suzdržavate, Vi pospešujete dalji razvoj urinarne infekcije.
 • Izbegavajte antacide koji sadrže aluminijum.
 • Iz ishrane izbacite alkohol i kafu, a smanjite unos soli, jer oni doprinose dehidraciji koja dalje doprinosi razvoju kamenaca.
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

2 • Pitanja i odgovori

 1. Imam leukocita u urinu 24, dijagnoza je Cistokela, trebalo bi da se operiše, da li je ova kolicina leukocita opasna za operaciju

  • Studenti medicine

   O tome morate razgovarati sa doktorom koji će Vas operisati.

   Pozdrav

Napišite Vaš odgovor/pitanje