LDH • Laktat dehidrogenaza

Laktat dehidrogenaza (LDH) je enzim koji učestvuje u procesu pretvaranja ugljenih-hidrata (šećera) u energiju, koju ćelije koriste za svoje potrebe. LDH se nalazi u mnogim tkivima i organima našeg organizma, kao što su jetra, bubrezi, skeletni mišići, mozak i ćelije krvi.

Kada neka bolest ili povreda oštete naše ćelije, laktat dehidrogenaza se izliva u krvotok i njen nivo u krvi se povećava. Visok nivo laktat dehidrogenaze u krvi upućuje na neko akutno ili hronično oštećenje ćelija. Uz pomoć dodatnih testova može se odrediti uzrok ovakvih zapaljenja. Ekstremno snižene vrednosti LDH su veoma retke i obično nisu štetne za naš organizam.

Uzroci povišenih vrednosti

shop.produzizivot vertikalni baner

Pošto se laktat dehidrogenaza nalazi u velikom broju ćelija, visoke vrednosti laktat dehidrogenaze mogu izazvati različite bolesti i stanja. Povišene vrednosti mogu izazvati:

Faktori rizika

Povišene vrednosti laktat dehidrogenaze imaju:

 • osobe koje konzumiraju alkohol,
 • osobe koje imaju neadekvatnu ishranu (npr. masna hrana),
 • kod naporne fizičke aktivnosti (treninga),
 • može se javiti kod dijatebetičara,
 • kod različitih trauma, povreda tkiva (nesreće, povrede),
 • osobe koje koriste opijate, različite droge,
 • kod zloupotrebe lekova:

Snižene vrednosti laktat dehidrogenaze mogu izazvati:

Simptomi

Svaka bolest koja može da izazove povišene vrednosti laktat dehidrogenaze ima svoje karakteristične simptome. Simptomi zavise od uzročnika i od stepena oboljenja.

Dijagnostika

Povišene ili snižene vrednosti LDH se najčešće određuju u uzorku venske krvi, ali ponekad se može odrediti i u nalazu urina ili likvora. Laktat dehidrogenaza se nalazi u velikom broju tkiva i ćelija u našem organizmu, tako da merenjem samo ovog parametra ne možemo tačno odrediti mesto zapaljenja. Postoje nekoliko specifičnih izoenzima laktat dehidrogenaze, koji pomažu prilikom lokalizacije zapaljenja. Njihova struktura se u maloj meri međusobno razlikuje i specifični su za određena tkiva i ćelije. To su:

Kod zdravih osoba vrednosti LDH-2 su uvek malo više od vrednosti LDH-1. Kod infarkta miokarda npr, vrednosti LDH-1 se znatno povise i postaju više u odnosu na vrednoti LDH-2. Maksimalne vrednosti laktat dehidrogenaze dostiže unutar 24-72 časa nakon infarkta miokarda i zadržava se otprilike 2-4 dana. Vrednosti će se vratiti u normalu nakon 10-14 dana.

Ukoliko lekar sumnja na neku infekciju ili bolest, može da zatraži neke od specifičnih testova koji će pomoći prilikom lokalizacije infekcije. Neki od značajnijih enzima koji se koriste u praksi (koje lekari najčešće traže) su enzimi jetre, srca i skeletnih mišića.

Enzimi jetre:

Enzimi srca I skeletnih mišića:

 • Kreatin fosfokinaza, CPK
 • Troponin
 • Mioglobin
 • Srčani troponini

Lečenje

Lečenje povišenih vrednosti laktat dehidrogenaze (LDH) u krvi zavisi od uzročnika.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje