Hlamidijalna infekcija novorođenčadi

hlamidija u trudnociInkluzioni konjuktivitis novorođenčadi nastaje prolaskom kroz inficiranu vaginu majke. Ovaj tip konjuktivitisa se beleži kod 2% – 5% neonatusa, i obično se javlja 2-30 dana nakon rođenja. Posle inkubacije od 5 do 12 dana javlja se otok očnih kapaka, hiperemija i purulentni eksudat. Nelečena infekcija može potrajati i 12 meseci ostavljajući za sobom ožiljke na konjuktivama i vaskularizaciju rožnjače. Bez terapije ili samo sa lokalnom terapijom novorođenčad su u opasnosti da obole od pneumonije izazvane Chlamydia trachomatis.

Hlamidijalna infekcija je u svetu, češća od Neisseria gonorrhoeae infekcije, i zbog toga bi u profilaksi neonatalnog konjuktivitisa trebalo koristiti sredstvo koje je efikasno prema obema bakterijama. Crede-ove kapi, koje se koriste u profilaksi Ophthalmiae neonatorum uzrokovane gonokokom, nemaju efekta na hlamidije.

Difuzna intersticijalna pneumonija se može javiti kod novorođenčadi izazvane C. trachomatis na rođenju.Inkubacioni period je krajnje varijabilan, ali se u većini slučajeva kreće u rasponu od 2 do 3 nedelje po rođenju. Inicijalno se javlja rinitis praćen kašljem. Dete je afebrilno. Radiografski znaci infekcije mogu perzistirati mesecima.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

1 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Hlamidija (klamidija) - Chlamydia trachomatis

Napišite Vaš odgovor/pitanje