Grip (Influenca): simptomi i lečenje

Osobe sa kompromitovanim imunološkm sistemom ili deficijencijom vitamina su podložniji gripu ili prehladi. Stres, manjak sna i izloženost toksinima pogoršavaju simptome gripa.

Šta je grip?

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Grip predstavlja kontaginozno oboljenje respiratornog sistema uzrokovano virusom influence. Način prenošenja sa osobe na osobu je kapljičnim putem (preko vazduha).

Simptomi i znaci gripa

Iako svi mogu da dobiju grip, mlađa deca, trudnice i stariji od 65 godina su grupe sa povišenim rizikom za razvoj komplikacija gripa.

Lečenje

Konvencionalna terapija gripa obuhvata primenu antivirusnih lekova i vakcina.

Nekoliko saveta kojih se treba pridržavati:

  • Ostati kod kuće i mirovati kada ste bolesni;
  • Ostati kod kuće ukoliko ste bili u kontaktu sa obolelom osobom;
  • Koristiti maramicu za pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja;
  • Pranje ruku i upotreba dezinfekcionog sredstva;
  • Pokriti lice maskom ili maramicom kada se nalazite u velikim grupama ljudi;

Ovi saveti služe za prevenciju širenja gripa.

Prirodni načini terapije

1 Vitamin C

Vitamin C poboljšava i jača imunološki sistem organizma i stimuliše funkciju belih krvnih ćelija. Dnevna doza koja se preporučuje je 1000 – 1500mg u periodu kada osetite simptome gripa. Bez simptoma i za održavanje stanja imunološkog sistema dovoljno je 500mg dnevno.

2 Vitamin D

Vitamin D se u organizmu pod dejstvom sunčeve svetlosti pretvara u aktivni oblik i kontroliše ekspresiju preko 2000 gena u genomu. Istraživanja pokazuju da niski nivoi vitamina D dovode do veće zastupljenosti prehlada i gripa kod pojedinca. Dnevna doza preporučena je 5-10 mikrograma.

3 Ehinacea

Ehinacea je biljka koje pronalazi svoju primenu sve više u današnje vreme i preporučuje se kod brojnih stanja i oboljenja, između ostalog preporučuje se njeno korišćenje u cilju jačanja imunološkog sistema. Ehinacea ima antiinflamatorno dejstvo i ublažava bronhijalne simptome gripa i prehlade. U apotekama su dostupni različiti oblici ehinacee i preparati, kapi, tablete ili čajevi. Uz konsultovanje sa doktorom ili farmaceutom izaberite opciju najbolju za Vas.

Grip (Influenca): simptomi i lečenje

Foto: https://respectfulinsolence.com/2018/09/27/last-year-was-the-worst-season-for-influenza-mortality-in-decades/

4 Kupina

Veruje se da kupina ima sposobnost inaktivacije virusa gripa, ublažava bolove sinusa i prirodno ojačava imuni sistem. Kupina napada virus gripa i smanjuje inflamaciju bronhija (sastavni deo respiratornog sistema koji sprovodi vazduh do pluća).

5 Ulje origana

Poznato je da ulje origana ima antivirusno dejstvo. Preporučuje se doza od 500mg dva puta dnevno.

6 Cink

Stimuliše i jača imunološki sistem. Pored toga ima antivirusno dejstvo. Dnevna doza 50-100mg dnevno.

7 Pivski kvasac

Sadrži u sebi vitamin B i hrom. Koristi se kod prehlada, gripa i drugih respiratornih infekcija. Stimuliše funkciju digestivnih enzima i tako ublažava simptome dijareje (proliv) i potpomaže funkciju imunološkog sistema.

8 Esencijalna ulja

Utrljavanje i nežno masiranje vrata i tabana deluje pozitivno na funkciju imunog sistema. Koristiti ulje peperminta, lavande i karanfilića koji imaju umirujuće dejstvo.

9 Kiropraktičar

Dokazano je da nega i tretmani kiropraktičara deluju pozitivno na imunološki sistem i time pospešuju borbu protiv gripa i prehlada.

10 Probiotici

Probiotici, preparati koji su dostupni u apoteci ili probiotske namirnice poput, jogurta ili kefira doprinose oporavku.

11 Svež vazduh

Šetnje i boravak na svežem vazduhu se preporučuju u smenama sa odmorom u krevetu kao najbolja opcija tokom gripa.

12 Ishrana

Preporučuje se laka hrana, koja uključuje: supe, bareno povrće, biljne čajeve. Bitno je da se u ovom periodu ne primoravate da jedete, ukoliko Vam to ne odgovara. Neizostavni deo oporavka je hidratacija, unošenje dosta tečnosti u vidu vode, čajeva, supe koji potpomažu eliminaciju virusa i bakterija iz organizma.

Kombinovati mlaku vodu sa limunom, cimetom i đumbirom za adekvatnu hidrataciju.

Preporučuje se i primena belog i crnog luka.

Stil života i prevencija

1 Ishrana

Preporučuje se konzumiranje jabuka, šargarepa, koštunjavog voća, pravilno uzgajanog voća i povrća. Izbegavati hranu tretiranu hormonima, različitim pesticidima i brojnim neprirodnim, štetnim hemikalijama, koliko god je to moguće. Obratiti pažnju na redovne obroke i na količinu hrane po obroku, umerenost je ključ.

Izbegavati prerađenu hranu, brzu hranu, hranu bogatu mastima i praznim ugljenim hidratima, tzv. „prazno-kalorijsku“ hranu.

2 Fizička aktivnost

Neizostavni deo svakodnevnog života mora biti fizička aktivnost kod svakog pojedinca, naravno u skladu sa njegovim fizičkim zdravljem i ostalim postojućim oboljenjima. Šetnja, trčanje, treninzi, pronađite ono što Vama odgovara. Preporučuje se 3-4 puta nedeljno, 30 minuta fizičke aktivnosti. Ukoliko smatrate da Vam je potrebna pomoć oko organizacije fizičke aktivnosti obratite se personalnom treneru.

3 San

Nedostatak sna dovodi do brojnih poremećaja u organizmu, između ostalog čini organizam podložnim razboljevanju, samim tim podložnijim gripu i prehladi. Odrasloj osobi je potrebno između 7 i 9 sati kvalitetnog sna.
Manjak sna dovodi do povećanja težine, takođe, što sa sobom nosi brojne posledice.

4 Stres

U današnjem vremenu neizostavni deo svakog dana je stres. Zastupljen je svuda oko nas u prevelikim količinama. Najbolju uslugu koju možete uraditi sebi i svom organizmu je smanjiti nivo stresa kojem izlažete sebe i svoj organizam na minimum. Vrlo teško i zahtevno, a opet neophodno. Učinite sebi uslugu, šetajte, meditirajte, čitajte, slušajte muziku, opustite se. Jedan deo dana morate posvetiti samo sebi. Zaslužili ste to, zapamtite!

5 Vitamini

Putem ishrane ili suplemenata koji su dostupni u apotekama obezbedite svom organizmu odgovarajuće količine vitamina. Raznovrsna ishrana, bogata voćem i povrćem je definitivno prvi korak. Bolje ćete se osećati i Vaš imunološki sistem će biti mnogo potentniji.

6 Šećer

Hrana bogata šećerom nije najbolja opcija za Vas, pogotovo u sezonama gripa. Razlog koji stoji iza ovoga je što se bakterije hrane šećerom i time zapravo možete pospešiti rast bakterija i dovesti do pogoršanja infekcije. Izbegavajte hranu bogatu šećerom.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje