GGT • Gama-glutamiltransferaza

Test gama-glutamiltransferaze meri nivo GGT, enzima u krvi. Enzimi su molekuli koji su neophodni za odvijanje hemijskih reakcija u našem organizmu. Gama glutamiltransferaza je transportni molekul, koji pomaže u kretanju ostalih molekula kroz organizam. Najznačajnija uloga mu je u metabolizmu lekova i toksina u jetri.

GGT je uglavnom skoncentrisan u jetri, međutim nalazi se i u žučnoj kesi, slezini, pankreasu i bubrezima. Vrednosti gama-glutamiltransferaze su povišene kada je jetra oštećena ili kod kamena u žučnoj kesi. Ovaj test se najčešće radi sa ostalim enzimima jetre, da bi se utvrdilo moguće oštećenja jetre.

Uzroci povišenih vrednosti

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Bolesti i stanja koja izazivaju povišene vrednosti GGT-a su:

Faktori rizika

Povišene vrednosti GGT-a se mogu javiti kod:

 • Alkoholičara,
 • Osoba koje imaju masnu jetru,
 • Kod osoba koje koriste sledeće lekove:
  • Barbiturate,
  • Fenilbutazone,
  • Aminopirine,
  • Oralne kontraceptive.

Simptomi

Svaka bolest koja može da izazove povišene vrednosti gama glutamiltransferaze ima svoje karakteristične simptome. Simptomi zavise od uzročnika i od stepena oboljenja.

Neki od simptoma bolesti jetre mogu biti:

Dijagnoza

Nivo gama-glutamiltransferaze (gamma glutamyl transferase) se određuje uzorkom venske krvi. Kao što je već rečeno, gama glutamiltransferaza pokazuje postojanje oštećenja jetre, ali ne može pokazati uzrok. Vrednosti ovog enzima u krvi zavise od stepena oštećenja jetre.

Vrednosti GGT-a u krvi se mere najčešće sa još jednim enzimom, a to je alkalna fofataza (ALP). Ukoliko su vrednosti oba enzima povišene, lekar će posumnjati da pacijent ima problema sa jetrom ili žučnim putevima. Ako su vrednosti GGT-a u referentnim vrednostima a vrednosti ALP-a povišene, ovo može upućivati na bolest kostiju.

Lekar takođe može koristiti GGT test da bi isključio neke bolesti i zapaljenja jetre.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzročnika.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

5 • Pitanja i odgovori

 1. Sta je GGT i ALP posto se po prvi put susrecem sa tom bolescu,i dali je to povezano sa HCV+.moli vas odgovorite mi jako mi je vazno.hvala unapred..

  • Studenti medicine

   GGT i ALP su enzimi u organizmu a ne bolesti, u određenim bolestima vrednosti ovih enzima u krvi mogu biti povišene što se može dokazati laboratorijskom analizom krvi.

   Povišene vrednosti enzima koje ste naveli u komentaru mogu biti povezane sa hepatitis c virusom.

 2. Gamaglutamiltransferaza je 148 kod muškarca koji je 1948.godiste,svi ostali parametre za jetru su dobri. Sta bi trebalo raditi u ovom slučaju? Da li je ova vrednost opasna?

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   javite se gastroenterologu, srdačan pozdrav.

Napišite Vaš odgovor/pitanje