GGT • Gama-glutamiltransferaza

Test gama-glutamiltransferaze meri nivo GGT, enzima u krvi. Enzimi su molekuli koji su neophodni za odvijanje hemijskih reakcija u našem organizmu. Gama glutamiltransferaza je transportni molekul, koji pomaže u kretanju ostalih molekula kroz organizam. Najznačajnija uloga mu je u metabolizmu lekova i toksina u jetri.

GGT je uglavnom skoncentrisan u jetri, međutim nalazi se i u žučnoj kesi, slezini, pankreasu i bubrezima. Vrednosti gama-glutamiltransferaze su povišene kada je jetra oštećena ili kod kamena u žučnoj kesi. Ovaj test se najčešće radi sa ostalim enzimima jetre, da bi se utvrdilo moguće oštećenja jetre.

Uzroci povišenih vrednosti

shop.produzizivot vertikalni baner

Bolesti i stanja koja izazivaju povišene vrednosti GGT-a su:

Faktori rizika

Povišene vrednosti GGT-a se mogu javiti kod:

 • Alkoholičara,
 • Osoba koje imaju masnu jetru,
 • Kod osoba koje koriste sledeće lekove:
  • Barbiturate,
  • Fenilbutazone,
  • Aminopirine,
  • Oralne kontraceptive.

Simptomi

Svaka bolest koja može da izazove povišene vrednosti gama glutamiltransferaze ima svoje karakteristične simptome. Simptomi zavise od uzročnika i od stepena oboljenja.

Neki od simptoma bolesti jetre mogu biti:

Dijagnoza

Nivo gama-glutamiltransferaze (gamma glutamyl transferase) se određuje uzorkom venske krvi. Kao što je već rečeno, gama glutamiltransferaza pokazuje postojanje oštećenja jetre, ali ne može pokazati uzrok. Vrednosti ovog enzima u krvi zavise od stepena oštećenja jetre.

Vrednosti GGT-a u krvi se mere najčešće sa još jednim enzimom, a to je alkalna fofataza (ALP). Ukoliko su vrednosti oba enzima povišene, lekar će posumnjati da pacijent ima problema sa jetrom ili žučnim putevima. Ako su vrednosti GGT-a u referentnim vrednostima a vrednosti ALP-a povišene, ovo može upućivati na bolest kostiju.

Lekar takođe može koristiti GGT test da bi isključio neke bolesti i zapaljenja jetre.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzročnika.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

3 • Pitanja i odgovori

 1. Sta je GGT i ALP posto se po prvi put susrecem sa tom bolescu,i dali je to povezano sa HCV+.moli vas odgovorite mi jako mi je vazno.hvala unapred..

Napišite Vaš odgovor/pitanje