Enterococcus Faecalis i Faecium

Rodu enterococcus pripadaju više vrsta, ali su dve najčešće: E. Faecalis i E. Faecium.

Ove vrste se čine deo normalne flore intestinalnog i bilijarnog trakta, a u malom broju mogu se naći i u usnoj duplji, vagini i uretri muškarca.

Faktori virulencije ovih predstavnika nisu dovoljno poznate. Enterokoke poseduju citolizin, agregacionu supstacu, feromone, želatinozu i hijaluronidazu.

Simptomi

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Vrste roda Enterococcus izazivaju urinarne infekcije, posebno kod bolesnika sa kateterima. Kod imunokompromitovanih osoba dovode do infekcija bilijarnog trakta, apscesa mekih tkiva i infekcija rada. Ova stanja se mogu komplikovati bakterijemijom. Relativno je čest uzročnik endokarditisa, posebno kod osoba sa oštećenim ili veštačkim srčanim zaliscima.

Poslednjih godina vrste ovog roda postale su jedne od vodećin uzročnika intrahospitalnih infekcija. Takvi soje su izuzetno rezistentni na antibiotike. Pa je u ovim slučajevima obavezna izrada antibiograma.

Dijagnoza

Laboratorijska dijagnoza se postavlja na osnovu analize: morfoloških osobina, kulturelne osobine i biohemijskih osobina.

Terapija

Blaže infekcije se obično leče ampicilinom ili amoksicilinom, dok se u terapiji endokarditisa i bakterijemije primenjuje kombinacija penicilinskih preparata i aminoglikozida.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

2 • Pitanja i odgovori

    • Studenti medicine

      Ako se radi o uzorku urina, znači da imate 60 000 bakterija – Enterococcus faecalis u 1 ml urina.

Napišite Vaš odgovor/pitanje