Citrobacter

Bakterije ovog roda prisutne su u zemlji, vodi, otpadnim vodama, hrani i kao deo normalne flore u intestinalnom traktu ljudi i životinja. Najčešće se izoluju iz urina, sputuma, briseva, rana, likvora i krvi kao uzročnici oportunističkih i sekundarnih infekcija.

Od 11 vrsta za humanu medicinu značajni su C. diversus (C. koseri, levinea malonatica),C. freundii i C. amalonaticus (Levinea amalonatica). C. diversus je značajan kao uzročnik neonatalnog meningitisa udruženog sa razvojem apscesa i velikom stopom smrtnosti. C. freundii je izolovan iz stolice obolelih od gastroenteritisa. Zabeleženi su veoma teški oblici ovog oboljenja izazvani sojevima koji produkuju verotoksin.

C. freundii ima neke antigene slične somatskim antigenima Salmonella kao i Vi antigen Salmonella serotype Typhi, što može biti uzrok pogrešne identifikacije.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje