Celuloza

          Najrasprostranjeniji je polisaharid u prirodi. Nalazi se skoro isključivo u biljnom svetu. Nije rastvorljiva u vodi, niti u organiskim rastvaračima. Za njeno rastvaranje upotrebljava se tzv. Schweitzerov reagens (amonijakaini rastvor bakar-hidroksida).

          Hidrolizom se razgrađuje na diholozid celobiozu, koja sadrži dve β-glukopiranoze vezane kao i kod maltoze 1 : 4 ozidskom vezom. Postojanje ovakve veze dokazuje rezultat hidrolize metilovane celuloze, pri čemu se dobije 2,3,6-trimetil-glukoza.

          Više životinje (i čovek) nemaju u svom digestivnom traktu enzime koji bi mogli razlagati celulozu do glukoze i time je koristiti kao hranu. Te enzime poseduju neki mikroorganizmi. Malo se o njima zna. Poznato je da jedan enzim, celulaza, razgrađuje celulozu do diholozida celobioze, a drugi enzim, celobiaza, do glukoze. Što se neke, čak i više životinje, hrane biljkama koje obiluju celulozom, objasnjeno je prisustvom tih mikroorganizama u njihovom digestivnom traktu, gde žive kao saprofiti. Produkte celuloze koju razlože ovi mikroorganizmi životinje mogu da apsorbuju i koriste.

          Celuloza je, inače, važna industrijska sirovina od koje se, određenim tehnološkim postupkom, priprema viskoza, sirovina za pravljenje veštačkih svilenih tkanina.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

2 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Polisaharidi | Budi zdrav, produži život.

  2. Pingback: Regulacija šećera (ugljenih hidrata) • Budi zdrav, produži život.

Napišite Vaš odgovor/pitanje