Bakterije u urinu bez simptoma (mokraći)

Asimptomatska bakteriurija je termin koji predstavlja pojavu kada se urinokulturom dokaže postojanje bakterije u urinu, odnosno urinarne infekcije ali bez ispoljavanja karakterističnih simptoma kod pacijenta. Ova pojava nije alarmantna i ne zahteva bilo kakvu lekarsku intervenciju. Međutim, komplikacija može nastati u slučaju trudnoće, transplantacije bubrega ili nekog drugog oboljenja. Ali je kod ovih pacijenata u navedenim slučajevima obavezan mikrobiološki pregled urina, odnosno urinokultura.

Uzroci

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Mokraća je normalno sterilna, što znači da ne sadrži infektivne agense odnosno bakterije. Mali broj bakterija se može izolovati iz mokraće kod zdravih osoba. Ovo se uglavnom smatra bezopasnim. Međutim, određeni broj bakterija može ukazivati na infekciju mokraćne bešike, uretre ili bubrega.

Sve što prouzrokuje začepljenje mokraćnih kanala, odnosno normalno proticanje mokraće usled čega se ona zadržava unutar kanala, može stvoriti povoljnje uslove za rast i razmnožavanje bakterija ukoliko se ona nađe unutar ovog sistema organa. Na primer, kamen ili tumor u mokraćnoj bešici može prouzrokovati nepotpuno pražnjenje tokom mikcije i zadržavanje urina unutar ovog organa i time povećati riziik za razvoj urinarne infekcije, takođe je slična situacija kada muškarac ima uvećanu prostatu.

Ovaj problem se obično češće javlja kod žena nego kod muškaraca, zato što žene imaju kraću mokraćnu cev (uretru). Uretra za bakterije predstavlja ulazni put u urogenitalni sistem, ukoliko je ona kraća sa time je put bakterije do uroinarnog sistema kraći i lakši. Izvor bakterija je najčešće anus i genitalna regija, gde se one normalno nalaze. Akt pri kojem obično bakterija može ući u urogenitalni sistem je seksualni odnos ili nepravilno brisanje genitalne regije nakon toaleta. Bakterije mogu dospeti u urogenitalni sistem i putem krvi stanjima sepse, ali ovakvi slučajevi su veoma retki.

Simptomi

Asimptomatska bakteriurija ne izaziva simptome.

Ispitivanje

Ispitivanje urina na prisustvo bakterija se radi već opisanim testom, urinokulturom. Za ovaj test je potrebno da pacijent obezbedi pravilno uzorkovan urin metodom srednjeg mlaza. Pored navedenog, verovatno će lekar zahtevati laboratorijsko određivanje nekoliko parametara u uzorku krvi.

Ukoliko rezultati urinokulture budu pozitivni nekoliko puta za redom, možda će biti potrebno uraditi neku od radioloških metoda ispitivanja kao što su ultrazvuk i CT. Rezultati radiološke dijagnostike će dokazati prisustvo ili odsustvo anatomskih poremećaja vezanih za urogenitalni trakt, kao što su kamen u bubregu ili neka druga začepljenja mokraćnih kanala.

Lečenje

Ukoliko ste zdravi, bez simptoma, bakteriurija ne predstavlja zdravstveni problem i obično ne zahteva lečenje.

Bakteriurija može predstavljati problem samo u nekim slučajevima kada se pacijentu prepisuje određeni antibiotik, a dotični slučajevi su sledeći:

Nakon završetka prepisane antibiotske terapije neophodno je poslati ponovo uzorak urina za urinokulturu, nakon čega se rezultati testa mogu uporediti i time oceniti uspešnost popijene terapije.

U nekim slučajevima, redovna urinokultura i pridržavanje naših saveta za prevenciju urinarne infekcije može biti najbolji put do izlečenja. Vaš lekar će odrediti koji je najbolji način lečenja u Vašem slučaju.

Kako možete brinuti o sebi?

 • Ako Vam je lekar prepisao antibiotik, popite antibiotsku terapiju do kraja, čak i ako nemate simptome.
 • Svakog dana popite puno tečnosti, kako bi obimna količina urina mogla da ispere mokraćnu bešiku i kanale. Ovo nemojte činiti ukoliko Vam je lekar ograničio količinu tečnosti zbog nekog drugog oboljenja.

Opširnije informacije o prevenciji urinarne infekcije možete pročitati na drugoj strani našeg portala do koje možete doći klikom na sledeći link.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

22 • Pitanja i odgovori

 1. Bakteriurija ispod 100 000 bakterija nije signifikantna, i takvu bakteriuriju ne lečite antibioticima. Već koristite samo uroantiseptike, čajeve, forsirate diurezu velikim unosom tečnosti… itd.

  Antibiotici se ordiniraju kod bakteriurije ispod 100 000 bakterija samo ako obolela osoba ima simptome, kao što su povišena telesna temperatura, otežano mokrenje, bolovi pri mokrenju, peckanje i pečenje pri mokrenju, učestalo mokrenje…

  Ova strategija lečenja sa antibioticima kod bakteriurije ispod 100 000 bakterija se ne odnosi na trudnice i imunokompromitovane osobe.

  • Sanja Ristic

   Moja mama, 85 godina ima u 1 ml urina izolovano manje od 100.000 cfu Enterococcus sp. Šta je to i kako se leči? Hvala. Pozdrav

  • Leukociti 6-8,eritrociti dosta, epit.celije(ploc.)-malo ploc.,bakterije-dosta,sluz-dosta,kristali-malo kristala mokr.kisel., proteini u urinu-jaci trag,urobilinogen-normalan,nitriti-(+)poz., leukocitna esteraza+/-,askorbinska kiselina-(-)neg.

  • Studenti medicine

   Poštovana Ceco,
   Na osnovu navedenog šta Vi očekujete da Vam mi odgovorimo?
   Hvala na razumevanju.

 2. Bakterije u mokracnim putevima se namnoze zato sto ne unosite dovoljno tecnosti i ne odlazite cesto u toalet da ih izbacite, tokom izmokravanja.

  Odlican tekst!

 3. Novka Mickic

  Moj rezultat analize urina je „Mesovita saprofitna mikroflora 5000 cfu/ml.
  Da li je neophodno uzimanje odredjenih antibiotika?
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   Nije potrebno da pijete antibiotik! Pretpostavljam da simptomi urinarne infekcije nisu prisutni.

   Pozdrav.

  • VERICA JANKOVIC

   moj iszvestaj je MESOVITA CREVNA MIKROFLORA -5000 CFU/ML
   DA LI JE TO DOBRO ILI NE

 4. Postovani, moj rezultat je mesovita saprofitna mikroflora – 10000 cfu/ml.. Sta to znaci? Trudnoca je u pitanju.. Hvala mnogo..

  • Postovani, moj rezultat je “mesovita saprofitna mikroflora 10 000 cfu/ml” da li treba da se leci i ako treba da li su antibiotici u pitanju ili mogu da kupim nesto bez odlaska doktoru ?

 5. Postovani,
  U poslednjih par meseci imam sporadicne bolove slabog intenziteta u donjem delu stomaka, nekada u odredjenom delu krsta i prilicno cesto mokrim, bez bolova ili drugoh neprijatnosti, sem izuzetno jakog mirisa urina. Rutinskom kontrolom krvne slike i urina, na predlog ginekologa a u sklopu redovne sestomesecne kontrole nakon histeroskopije, konstatovana je blago povisena sedimentacija krvi (16), povisen hesterol, ldl i trigliceridi i urin, citiram: izgled zamucen, proteini +trag, leukocoti 5, eritrociti svezi 3, bledi 2, bakterije dosta, plocaste celije dosta, sluz dosta. Urinokultura uredna ( mesovita crevna mikrfora 1000 cfu ). Ostali parametri svi u redu. Moje pitanje glasi: trebam li se ja dalje obratiti eventualno svom lekaru opste prakse ili nekom urologu etc….
  Hvala unapred

  • Studenti medicine

   Poštovana Nataša,

   Rekli ste: „sem izuzetno jakog mirisa urina.“ – da li urin tamno žute boje? Ako jeste plus jak miris znači da ne unosite dovoljno tečnosti tokom dana. Bar 3l dnevno vode, ne računajući čajeve, kafu, sokove, i ostalo.

   Rekli ste: „povisen hesterol, ldl i trigliceridi“ – to znači da ne vežbate, ako vežbate onda ne vežbate dovoljno.

   Analiza urina bi trebala da se popravi malo sa povećanim unosom tečnosti.

   Srdačan pozdrav!

 6. Srbislav Denčić

  Treba da uđem u proces imunizacija BCG vakcinom, nakon operacije tumora bešike. U urino kulturi sam imao Enterococcus 70.000/ml. Urolog je rekao da uzimam antibiotike Augmentin 2×1. Moje pitanje – šta bi se desilo da sam ušao u proces BCG vakcine. To bi se desilo da ja nisam na sopstvenu inicijativu išao na UK. Posle operacije (7 dana) UK je bila negativna ali vakcina je trebala da počne tek nakon 4 nedelje.

  • Postovani,trudnica sam u 7.mesecu.Nalaz urina je:Enterobacter species 50 000 CFU/ml.Da li je neophodan antibiotik?

 7. Poštovani, 3 dana nakon zavrsene 12odnevne terapije antibiotikom „panklav“ radi provere stanja uradila sam ponovo pregled urina i urinokulturu. Pregled urina je pokazao da je urin blago zamucen, sa prisustvom leukocita 3-4 i bakterija: malo.
  A urinokultura da patogene bakterije nisu izlolovane.
  Zanima me kako je moguce da nisu izolovane ako pregled urina kaze da ih ima malo? I dali je neophodno da nastavim lecenje?
  Unapred hvala,
  Pozdrav!

  • Studenti medicine

   Poštovanje, nije neophodno da nastavite lečenje, pozdrav!

 8. Postovani, na analizi ima dosta bakterija u urinu a urinokultura kaze da nema patigenih bakterija? Nemam simptome ali jesam pooila antibiotike kad sam ih imala 4 nedelje ranije. Sta sad to znaci ima ili nema bakteriji ili… Hvalaa

  • Studenti medicine

   Poštovanje, bakterija ima, samo je pitanje da li tu bakteriuriju treba lečiti. Pozdrav.

Napišite Vaš odgovor/pitanje