ALT • Alanin aminotransferaza

Test alanin transferaze (ALT) meri nivo enzima u krvi. Alanin aminotransferaza se uglavnom nalazi u jetri, ali se u malim količinama može naći i u bubrezima, mišićima, srcu i pankreasu. ALT se ranije zvao serum-glutamat-piruvična transaminaza (SGPT).

Nivo ovog enzima se meri da bi se odredilo oboljenje ili oštećenje jetre. Niske vrednosti ALT-a se normalno nalaze u krvi. Kada je jetra oštećena ili obolela, ona oslobađa alanin transferazu u krvotok što povećava vrednosti ALT-a u krvi. Najveći rast koncentracije alanin aminotransferaze uzrokovan je oštećenjima jetre.

ALT test se najčešće radi zajedno sa ostalim testovima koji mogu odrediti oštećenje jetre, a to su aspartat aminotransferaza (AST), alkalna fosfataza, izoenzimi laktat dehidrogenaze (LDH) i bilirubin. Odnos AST-a i ALT-a može nekada odrediti da li postoji oštećenje jetre ili nekog drugog organa.

Normalne vrednosti

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Referentne vrednosti za ALT iznose 3-17 mJ/ml.

Uzroci povišenih vrednosti

Povećane vrednosti se javljaju kod akutnih i hroničnih oboljenja, kao što su:

Faktori rizika

Povišene vrednosti ALT-a mogu imati:

 • alkoholičari,
 • osobe koje imaju masnu jetru (ovo stanje je reverzibilno, što znači da se jetra vraća u normalu ako se promene ishrana i način života),
 • osobe koje koriste sledeće lekove:
  • antibiotike tetracikline,
  • citostatike: metotreksat, azatioprin, 6-merkapto-purin,
  • analgetike: acetaminofen tj. paracetamol, fenilbutazon,
  • fenotijazine: hlorpromazin,
  • halotane,
  • steroide: C-17 alkilna grupa, metil-testosteron kod doping sportista,
  • oralna kontraceptivna sredstva,
  • oralne antidijabetike,
  • antituberkulotike, itd.

Simptomi

Svaka bolest koja može da izazove povišene vrednosti alanin aminotransferaze ima svoje karakteristične simptome. Simptomi zavise od uzročnika i od stepena oboljenja.

Dijagnoza oboljenja jetre

Da bi se dijagnostikovale bolesti jetre, moraju se odraditi različiti testovi. Pre svega vađenje krvi i određivanje enzima u njoj. Osnovni enzimi za dijagnostiku su transferaze, ALT i AST, koje se ispoljavaju prilikom većih ili manjih oštećenja, kao i nekroze hepatocita.

Lečenje

Lečenje povišenih vrednosti alanin transferaze zavisi od uzročnika.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

13 • Pitanja i odgovori

 1. Poštovani,
  U ponedeljak uveče sam dobio temperaturu, tokom noći sam se preznojavao, u utorak sam otišao kod lekara i on mi je prepisao pentraksil, paracetamol i brufen (da pijem po potrebi). Temperatura je pala nakon primene ovuh lekova. Međutim ja se i dalje nisam osećao dobro, bio sam veoma slabašan i lako sam se zamarao. U četvrtak sam otišao ponovo kod svog lekara, on mi je vadio krv, i nisu mi bili dobri parametri za jetru, ast i alt. Sada ležim na infektivnim bolestima. Doktor još ne zna šta je uzrok. AST mi je iznad 600, a ALT iznad 700. A juče su mi rekli i da sam dobio žuticu.

  Hvala unapred, svaki odgovor bi dobro došao.

  • Studenti medicine

   Koliko godina imate? Da li ste nekada u životu imali žuticu, osim ove? Da li bolujete od neke hronične bolesti?

  • 26. godina. Nisam imao nikad žuticu i ne bolujem od neke hronične bolesti.

  • Studenti medicine

   Poštovani Nikola,
   Prema navedenim podacima se može posumnjati na akutni hepatitis A, koji ne predstavlja ozbiljno stanje i možete se vrlo lako oporaviti nakon određenog perioda. Tačnu dijagnozu će Vam verovatno reći u bolnici nakon što Vas detaljno ispitaju. Budite strpljivi, dijagnostički postupci za hepatitise se sprovode otprilike jednom nedeljno.
   Pozdrav i srećno. Javite nam konačnu dijagnozu.

  • Sreća moja pa mi je dokazan samo epstein barr virus, doktor se začudio što sam tek u 26. godini dobio ovu infekciju. Ne znam što. Hvala na odgovoru i pozdrav!

 2. Ast i alt kod deteta od 12 god. povišeni. Dva puta u roku od 6 meseci radjeni ultrazvuk, analize krvi, hepatitis, hiv, virusi……i još mnogo nalaza da ne nabrajam (i nešto u vezi mišića) sve negativno. Infektolog, kardiolog, ultrazvuk srca, ekg sve ok. Da bi na kraju dobila objašnjenje da je kod njega to normalno da su u pitanju ćelije koje se drugačije razvijaju. Naravno nisam mirna ali ne znam šta dalje. Hvala.

  • Poštovani,
   Molim za savet,rezultati AST 12 a ALT 194,da li to ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem jetre?
   Nemam hronične bolesti.
   Hvala,unapred.

  • Studenti medicine

   Zašto ste vadili te enzime?

   Koliko godina imate?

   Jel imate neke tegobe?

   Ne bi trebalo da bude ništa ozbiljno, izvadite za 3 nedelje ponovo.

   Pozdrav.

 3. Radila sam krvnu sliku i biohemiju,pre svega da proverim gvožđe,jer sam imala anemiju u trudnoći .
  Imam 39 godina,ne pijem nikakve lekove i nemam nikakve tegobe.
  Hvala

  • Studenti medicine

   Da li je anemija sad rešena?
   Uzimali ste gvožđe, folnu kiselinu i vitamin b12?

 4. Da, anemija je rešena,gvožđe je sad 15,2.
  Uzimala sam gvožđe (heferol) ,folnu kiselini,B 12 tj kompleks vitamina B i vitamin C.
  Ne uzimam ništa od gore navedenog već 3meseca.

  • Studenti medicine

   Poštovana Vesna,

   Prvo sam pomislio da je zbog gvožđa, ali s obzirom da je prošlo 3 meseca malo mi je to čudno. Nije ništa strašno povišeno, najbolje da odradite ponovo dotičnu analizu za 3 nedelje pa ćete videti. Ako i dalje bude povišeno, trebalo bi to malo detaljnije istražiti.

   Pozdrav.

Napišite Vaš odgovor/pitanje