Alergija oka (alergijski konjunktivitis): simptomi, uzroci i lečenje

Alergije oka se nazivaju konjunktivitisi i vrlo su česte. Nastaju pod dejstvom alergena, supstance koja dolazi u kontakt sa očima i iritira ih. Kao odgovor na prisustvo alergena luče se supstance koje pomažu oku da se izbori sa infekcijom i kao rezultat toga konjuktive oka i kapci postaju crveni, otečeni i svrbe. Oči postaju suzne i javlja se peckanje, takođe.

Ono što je bitno, za razliku od drugih vrsta konjuktivitisa, alergije oka tj. alergijski konjuktivitis se ne prenosi sa osobe na osobu.

Osobe sa alergijskim konjuktivitisom uglavnom imaju i alergije nosa praćene sa otežanim disanjem, prekomernim stvaranjem sekreta u nosu, svrabom i kijanjem. Alergije mogu nastati usled prašine, životinjskih dlaka, polena, duvanskog dima, parfema ili čak hrane.

Alergija oka (alergijski konjunktivitis): simptomi, uzroci i lečenje

Alergija oka (alergijski konjunktivitis): simptomi, uzroci i lečenje

Simptomi

 • Crvenilo očiju
 • Otok očiju
 • Svrab očiju
 • Peckanje u očima
 • Pojačano suzenje očiju
 • Osetljivost na svetlost

Ukoliko je praćeno sa alergijom nosa, mogu biti prisutni i simptomi pojačanog lučenja sekreta iz nosa, svraba u nosu, kijanje, kao i glavobolja, bol u grlu, kašalj.

Uzroci

Alergije nastaju kada organizam previše burno reaguje na prisustvo alergena koji je manje više bezopasan. Kao odgovor na prisustvo alergena određene inflamatorne (zapaljenske) ćelije luče hemijske supstance koje služe u borbi protiv alergena. Kao rezultat oko postaje crveno, otečeno i svrbi.

Alergeni mogu biti:

 • Polen iz trave, drveća
 • Prašina
 • Životinjska dlaka
 • Buđ
 • Duvanski dim

Alergije se mogu javiti i na kozmetičke proizvode, parfeme ili kapi za oči. Oči mogu reagovati i sa alergenima sa kojima ne dolaze u direktan kontakt, poput hrane ili ujeda insekta.

Alergije se često i nasleđuju od roditelja. Ukoliko je neko u porodici imao alergije oka, velike su šanse da ćete i Vi imati.

Dijagnoza

Vrlo je bitno uočiti razliku i tačno postaviti dijagnozu, da li se radi o infekciji oka ili alergijskom konjuktivitisu. Dijagnoza alergije oka se lako postavlja, samo uz pomoć lampe kojom se osvetli oko i uoče se prepoznatljivi znaci, poput naglašenih krvnih sudova na površini oka.

Ukoliko su alergije teške, ili doktor nije siguran da li se radi o infekciji ili alergiji, moguće je uraditi analizu koja određuje vrstu ćelija prisutnih u oku, što dalje pomaže u dijagnostici. To se postiže uzimanjem uzorka tkiva lakim grebanjem površine oka i analizom ćelija.

Lečenje

Izbegavanje alergena

Možda jedan od najboljih i najtežih oblika terapije. Podrazumeva izbegavanje alergena, tj. izbegavanje supstance koja iritira oči.

Ukoliko ste alergični na polen, izbegavajte boravak napolju u periodu visoke koncentracije polena u vazduhu. Misli se na srednji deo jutra i rani deo večeri. Takođe, izbegavajte boravak napolju kada duva jak vetar. Kao zaštita prilikom boravka napolju koristite naočare za sunce ili kapi za oči.

Ukoliko je buđ ono što pokreće Vaše alergije, zapamtite da se buđ širi na visokoj vlažnosti vazduha. Zato je neophodno da prostorije sa visokim procentom vlažnosti poput kupatila, kuhinje, podruma, redovno i detaljno čistite.

Ukoliko ste alergični na životinjsku dlaku, vreme je da kućne ljubimce držite van kuće koliko god je to moguće. Pogotovo je važno ne dozvoliti ljubimcima ulazak u spavaću sobu, kako biste spavali u prostoriji koja je bez alergena. Izbegavajte tepihe, obavezno perite ruke nakon maženja ljubimaca i redovno presvlačite odeću koju nosite u okolini ljubimaca.

Medikamenti

Veštačke suze – kapi za oči koje olakšavaju simptome jer ispiraju alergene iz oka i povećavaju vlažnost oka. Koriste se do 6 puta dnevno.

Dekongenstanti – lekovi koji smanjuju crvenilo očiju. Ukoliko sadrže i antihistaminike smanjuju i svrab. Koriste se 2-3 dana.

Oralni antihistaminici – mogu umanjiti svrab, ali dovesti i do suvoće očiju ili čak pogoršati simptome alergije.

Antihistaminici / Stabilizatori mastocita – dvostruko dejstvo, uklanjaju svrab i deluju na ćelije kako bi smanjili reakciju zapaljenja. Koriste se 1-2 puta na dan, ublažavaju svrab, crvenilo, peckanje.

Kortikosteroidi – koriste se kod hroničnih i teških oblika alergija oka.

Injekcije alergena – koriste u cilju eliminacije alergije. Naime dobijaju se injekcije alergena postepeno u sve većim dozama dok telo ne postane imuno na njega.

Vaš doktor će Vam prepisati najbolju terapiju za Vas i Vaš slučaj.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje