Akutna reumatska groznica (ARG)

ARG se karakteriše inflamatornim promenama na srčanim zaliscima, zglobovima, krvnim sudovima i supkutanom tkivu. Postoji više teorija o nastanku ove bolesti. Hipoteza o autoimunoj reakciji je najšire prihvaćena i po njoj oštećenje tkiva nastaje kao posledica unakrsne reakcije antitela sintetisanih na pojedine antigene Streptococcus pyogenes-a i tkiva domaćina. Postoje tzv. „reumatogeni“ sojevi piogenog streptokoka koji češće dovode do ARG (M tipovi 3 i 18).

Najčešće oboljevaju mlade osobe (školska deca i adolescenti) koje su bolovale od streptokokne angine. Oboljenje se javlja obično 3 nedelje posle preležane streptokokne infekcije. Manifestuje se subferbilnom temperaturom, migrirajućim poliartritisom i karditisom. Promene se mogu javiti i u potkožnom tkivu (erythema annulare), a u retkim slučajevima i u centralnom nervnom sistemu (chorea). Jedan napad traje 2-3 nedelje.

Pri svakoj sledećoj infekciji S. pyogenes-om, dolazi do ponavljanih epizoda ARG, koje vode progresiji bolesti. Zbog toga je kod ovih bolesnika indikovano dugogodišnje profilaktičko davanje depo oblika penicilina.

S obzirom na to da se ARG javlja kod malog broja pacijenata (3%) koji su preležali streptokoknu anginu, smatra se da je genetska predispozicija značajan faktor koji doprinosi nastanku ove bolesti.

Akutna reumatska groznica je u drugoj polovini XX veka skoro iščezla, posebno u razvijenim zemljama, da bi devedesetih godina došlo do ponovnog porasta incidence ovog oboljenja.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

2 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Streptococcus pyogenes • Budi zdrav, produži život.

  2. Pingback: Bolesti imunološkog sistema • Budi zdrav, produži život.

Napišite Vaš odgovor/pitanje