Aeromonas

Bakterije koje pripadaju rodu Aeromonas su Gram-negativni pokretni bacili, mada neke vrste mogu imati oblik kokobacila ili filamenta. Mesto boravka ovih mikroorganizma je slatka voda, mada se mogu naći čak i u hlorisanoj i destilovanoj vodi, a povremeno i u morskoj. Takođe kao mesto boravka može biti hrana, zemlja, a povezane su sa oboljenjima hladnokrvnih životinja (ribe, zmije).

Aeromonas hydrophila

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Rodu Aeromonas pripadaju nekoliko vrsta bakterija, od kojih Aeromonas hydrophila je najznačajnija za humanu medicinu. Ovi mikroorganizmi rastu i razmnožavaju se na temperaturi od 0-45ºC.

Patogeneza bolesti

Vrste ovoga roda su razmatrane kao potencijalni humani patogeni. Opisano je nekoliko tipova infekcija: 1. za humanu medicinu su značajni kao uzročnici akutne dijarejalne bolesti koja kratko traje; 2. infekije rana nakon izlaganja kontaminiranoj vodi, zemlji ili hrani, sa najvišom incidencom u toplijim sezonama; 3. septikemije kod pacijenata sa hepatobilijarnom bolešću; i 4. infekcije urinarnog i hepatobilijarnog trakta, meningitis, infekcije uva, endokarditis.

Vrste aeromonasa su osetljive na tetracikline, aminoglikozide i cefalosporine.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje